ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ο Ερντογάν ενόψει εκλογών: «Είναι Ιστανμπούλ, όχι Κωνσταντινούπολη»

Προκαλεί ο Ερντογάν ενόψει εκλογών: «Είναι Ιστανμπούλ, όχι Κωνσταντινούπολη»

«Εδώ είναι η Ιστανμπούλ… και όχι Κωνσταντινούπολη, άλλοι το βλέπουν διαφορετικά και κάποιος πρέπει να τους σταματήσει», προειδοποιεί ο «σουλτάνος» κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

«Εδώ είναι η Ιστάνμπουλ και όχι Κωνσταντινούπολη, άλλοι το βλέπουν διαφορετικά και θα πρέπει κάποιος να τους σταματήσει, χρόνος πολύ δεν απομένει μέχρι τις 23 Ιουνίου», θυμίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφερθεί πολλές φορές στο όνομα της ονομασίας της Κωνσταντινούπολης και πριν από τις πρώτες δημοτικές εκλογές.

«Ο πρόεδρος δεν αναφέρει πού κρύβεται ο εχθρός, ούτε αναφέρει όνομα, ακόμη κι όταν τον καλεί η αντιπολίτευση να το κάνει. Όμως ο στόχος των επιθέσεων είναι σαφής. Ονομάζεται Εκρέμ Ιμάμογλου και έχει ήδη κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου, αλλά υπό την πίεση του Ερντογάν και του κόμματός του έπρεπε να παραδώσει το αξίωμά του δημάρχου λόγω “ανωμαλιών”. Το ότι θέλει να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, όπως αποκαλούν μέχρι σήμερα οι Έλληνες την “βασίλισσα όλων των πόλεων”, δεν το είπε ποτέ ο πολιτικός που κατάγεται από το κοσμικό κεμαλικό CHP. Προς τι λοιπόν τόση αναστάτωση;», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η συνάντηση του Ιμάμογλου με Έλληνες

Η γερμανική εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο άρθρο της επιχειρεί να λύσει το… μυστήριο.

«Ο Ιμάμογλου κατάγεται από την Τραπεζούντα στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί διέμεναν πολλοί Έλληνες πριν ξεριζωθούν, δολοφονηθούν και εκτοπιστούν», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενόψει των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και εντοπίζει τη ρίζα σε μια παλιά συνάντηση του Ιμάμογλου με Ελληνες.

«Πριν μερικά χρόνια ο Ιμάμογλου συνάντησε απογόνους των Ελλήνων του Πόντου, στην Ελλάδα. Η επικοινωνία ήταν πολύ καλή, μάλιστα χόρεψαν και μαζί. Ο Ιμάμογλου έκανε αναφορά στη συνάντηση στο Facebook, αλλά τότε δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Μέχρις ότου κάποιος Έλληνας τοπικός πολιτικός θυμήθηκε το γεγονός μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και μιλώντας στην τηλεόραση είπε, τόσο ατρόμητος, όπως ο Ιμάμογλου, μόνο Έλληνας μπορεί να είναι. Έλληνας, ο νέος αντίπαλος του Ερντογάν; Η είδηση προκάλεσε αίσθηση», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τώρα, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, «ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την υποτιθέμενη ελληνική καταγωγή του υποψήφιου δημάρχου για να κερδίσει τις ψήφους των εθνικιστών. Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Ιμάμογλου γιόρτασε το τέλος του Ραμαζανιού στην Τραπεζούντα, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του παππού του. Από αναρτήσεις των συνεργατών του έγινε γνωστό ότι ήταν γενναίος, γιατί είχε πολεμήσει για την ανεξαρτησία της Τουρκίας από το 1919 μέχρι το 1922 - αλλά κατά των Ελλήνων».