ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα εκλογών Κωνσταντινούπολη: Νέος δήμαρχος μέχρι τα μεσάνυχτα

Αποτελέσματα εκλογών Κωνσταντινούπολη: Νέος δήμαρχος μέχρι τα μεσάνυχτα
AP images

Οι κάλπες για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές έκλεισαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι αναφερόμενες δημοτικές εκλογές απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, αλλά είναι κι ένα πραγματικό τεστ για την λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Στα διαδικαστικά, οι ψηφοφορία και στις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης ολοκληρώθηκε ομαλά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε 31.342 κάλπες όπου κλήθησαν να ψηφίσουν 10.560.963 ψηφοφόροι βάσει των ίδιων εκλογικών καταλόγων της 31 Μαρτίου. Με τους ίδιους υποψηφίους, αφού πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές. Αυτό που άλλαξε είναι η σύσταση των εφορευτικών επιτροπών αφού αποτέλεσαν την αφορμή της ακύρωσης. Όπου οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των επιτροπών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι τώρα αντικαταστάθηκαν με δημόσιους λειτουργούς, για να τηρηθεί το γράμμα του νόμου.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 8.00 το βράδυ.

Αν δεν υπάρξει θρίλερ, όπως την τελευταία φορά, πριν τα μεσάνυχτα η Κωνσταντινούπολη θα έχει εκλέξει τον νέο μητροπολιτικό της δήμαρχο.