ΚΟΣΜΟΣ

Τρομο-πακέτο στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι

Τρομο-πακέτο στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι

Τρομο-πακέτο έστειλε ιταλική τρομοκρατική οργάνωση στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό εντοπίστηκε εγκαίρως. Η πρεσβεία εκκενώθηκε και πυροτεχνουργοί της γαλλικής αστυνομίας εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη το μηχανισμό.

Παράλληλα, σήμερα απειλητικές επιστολές που περιείχαν σφαίρες άγνωστοι έστειλαν στην υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Πάολα Σεβερίνο, και στο δήμαρχο της Ρώμης, Τζιάνι Αλεμάνο.

Ειδικοί της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανίχνευσαν τους δύο σχεδόν πανομοιότυπους φακέλους σε υποκατάστημα του ταχυδρομείου πριν παραδοθούν στους παραλήπτες τους.

Τα μέτρα ασφαλείας στα ιταλικά ταχυδρομεία έχουν αυξηθεί μετά την έκρηξη πακέτου στα χέρια υψηλόβαθμου εφοριακού την περασμένη εβδομάδα και τον ελαφρύ τραυματισμό του.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, την ευθύνη για την επιστολή στο δήμαρχο της Ρώμης ανέλαβε ο «πυρήνας Μάριο Γκαλέζι», ενώ για την αποστολή σφαίρας στην υπουργό δικαιοσύνης υπήρξε και μια δεύτερη ανάληψη ευθύνης, από μέρους της «Br + Fai x Pac».

Η πρώτη οργάνωση έχει υιοθετήσει το όνομα ενός τρομοκράτη των Ερυθρών ταξιαρχιών, που έχασε τη ζωή του σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικό, σε τραίνο, το 2003. Η δεύτερη είναι εντελώς άγνωστη και η ταυτότητα και σύνθεσή της ερευνάται από τους εισαγγελείς.

Τα πρώτα αρχικά, όμως, σημαίνουν Ερυθρές Ταξιαρχίες (Br) και Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (Fai).

Η οργάνωση αναρχικών FAI ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή παγιδευμένου φακέλου στον επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank), Γιόζεφ Άκερμαν, την Τετάρτη.

Τότε, προειδοποίησε ότι άλλα τρία παγιδευμένα δέματα έχουν σταλεί από την οργάνωση.

Επίσης, τον Δεκέμβρη του 2010 η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στις πρεσβείες της Χιλής, της Ελβετίας και της Ελλάδας στη Ρώμη.