ΚΟΣΜΟΣ

Στοιχεία – σοκ: Ο καύσωνας έφερε κύμα πνιγμών στην Ευρώπη – Πάνω από 150 οι νεκροί

Στοιχεία – σοκ: Ο καύσωνας έφερε κύμα πνιγμών στην Ευρώπη – Πάνω από 150 οι νεκροί
AP

Σχεδόν 150 άνθρωποι πνίγηκαν τον Ιούνιο στην Πολωνία και την Λιθουανία όπου καταρρίφθηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα (01/07) οι Αρχές των δύο χωρών.

Στην Πολωνία, σύμφωνα με το πολωνικό Κέντρο για την Ασφάλεια (RCB), 113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό τον Ιούνιο, από τους οποίους οι δέκα χθες, Κυριακή (30/06), σ' αυτή τη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Με τα διαδοχικά κύματα καύσωνα, δεν είχαμε ούτε μια μέρα τον Ιούνιο χωρίς να πνιγεί κάποιος», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μποζένα Βισότσκα, εκπρόσωπος του RCB, διευκρινίζοντας πως το 90% των θυμάτων ήταν άνδρες. Η κατανάλωση αλκοόλ και η απερισκεψία είναι οι κύριες αιτίες αυτών των πνιγμών.

Στη Λιθουανία, 32 άνθρωποι, από τους οποίους οι 26 άνδρες, πνίγηκαν τον Ιούνιο, αριθμός που είναι ο υψηλότερος εδώ και πέντε χρόνια για την περίοδο αυτή, σύμφωνα με σύμφωνα με τις Αρχές αυτής της βαλτικής χώρας των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τον καύσωνα:

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Η Πολωνία κατέγραψε τον Ιούνιο την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, με 38,2 βαθμούς Κελσίου. Στη Λιθουανία, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τον Ιούνιο μέχρι τους 35,7 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα οι αρχές να κλείσουν τα σχολεία, ενώ εκφράζονται και φόβοι για μείωση της αγροτικής παραγωγής.

«Φούρνος» η Ευρώπη

Στο έλεος ενός από τα χειρότερα κύματα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία της βρέθηκε το Σαββατοκύριακο (29-30/06/19) η Βρετανία, καθώς «ψήθηκε» στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι Αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα (01/07) ότι ήραν τον «πορτοκαλί» συναγερμό που είχε κηρυχθεί στην περιοχή του Παρισιού. Ο συναγερμός βρισκόταν σε ισχύ από τις 23 Ιουνίου εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει τη γαλλική πρωτεύουσα. Συνολικά 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ευρώπη από τον καύσωνα.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων