ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Οι Φρουροί της Επανάστασης «συνέλαβαν» βρετανικό τάνκερ

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Οι Φρουροί της Επανάστασης «συνέλαβαν» βρετανικό τάνκερ
Στο Στενό του Χορμούζ
AP

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Χορμούζ.

Μέλη της ναυτικής δύναμης των Φρουρών ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν», ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Sepahnews, τον ιστότοπο των Φρουρών, και μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το Λονδίνο αναζητεί επειγόντως επιπλέον πληροφορίες ότι ένα τάνκερ υπό βρετανική σημεία έκανε στροφή και κατευθύνθηκε σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

Η Ουάσινγκτον έχει λάβει γνώση αναφορών για το συμβάν και θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να αμυνθεί ενάντια στο Ιράν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε γνώση των αναφορών ότι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο», τόνισε ο εκπρόσωπος Γκάρετ Μαρκίς.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας ενάντια στην κακόβουλη συμπεριφορά του Ιράν», πρόσθεσε.

H εταιρεία που διαχειρίζεται το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero ανακοίνωσε ότι δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με το 23μελες πλήρωμα.

Τραμπ: Θα μιλήσω με τη Βρετανία

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για τα γεγονότα στον Κόλπο και τόνισε θα συνομιλήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη «σύλληψη» του βρετανικού δεξαμενόπλοιου.

Ο Τραμπ προέβη σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο. Επίσης τόνισε ότι είπε στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ραντ Πολ να εμπλακεί στις συνομιλίες με το Ιράν.

Ο Πολ έκανε μια πρόταση να συνομιλήσει με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν του έχει αναθέσει τέτοιο πόστο.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γκάρετ Μαρκίς, καταδίκασε «την κλιμάκωση της βίας» από την πλευρά της Τεχεράνης μετά τη σύλληψη του πλοίου.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει στόχος από την κλιμάκωση της βίας του ιρανικού καθεστώτος», τόνισε ο Μαρκίς.

«Το τάνκερ έκανε πολλαπλές παραβιάσεις»

«Το δεξαμενόπλοιο είχε απενεργοποιήσει τον ανιχνευτή του και αγνόησε αρκετές προειδοποιήσεις των Φρουρών, πριν συλληφθεί», τόνισε με τη σειρά της στρατιωτική πηγή που δεν κατονομάζεται.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο IRNA ότι άλλες παραβιάσεις του τάνκερ ήταν ότι έπλεε σε λάθος κατεύθυνση σε μια οδό ναυσιπλοΐας και αγνόησε τις οδηγίες.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Αθήνα: Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι - Γιατί ειναι κρίσιμες οι επόμενες ώρες