Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

ΚF-21: Το κορεατικό μαχητικό- «εναλλακτική» στο ακριβό F-35

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

Τον γύρο των ΜΜΕ κάνουν οι εικόνες από την παρουσίαση του κορεατικού μαχητικού KF-21, που φέρνει τη Νότια Κορέα σε ένα μικρό «κλαμπ» χωρών του πλανήτη που έχουν αναπτύξει δικά τους προηγμένα υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, το συγκεκριμένο αεροκάφος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός προγράμματος 5,2 δισ. δολαρίων, με μεγάλες εξαγωγικές φιλοδοξίες, καθώς προωθείται ως μια φθηνή εναλλακτική στο εξαιρετικά προηγμένο αμερικανικό μαχητικό F-35.

Το KF-21 προορίζεται να αποτελέσει ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, εξοπλισμένο με βλήματα αέρος- αέρος και αέρος- εδάφους, ενώ ενδεχομένως να είναι ικανό να εκτοξεύσει και πυραύλους cruise. Είναι δικινητήριο και θα έρχεται σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν, έκανε λόγο για μια νέα εποχή ανεξαρτησίας στον αμυντικό τομέα για τη χώρα και ένα ιστορικό ορόσημο για τη νοτιοκορεατική βιομηχανία. Το μαχητικό συνοδεύεται από το προσωνύμιο Boramae (νεαρό γεράκι εκπαιδευμένο για κυνήγι).

Σύμφωνα με τον Μουν, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών θα αρχίσει μαζική παραγωγή, με στόχο 40 μαχητικά να τεθούν σε υπηρεσία ως το 2028 και 120 ως το 2032. Φιλοδοξείται πως θα οδηγήσει στη δημιουργία 100.000 επιπλέον θέσεων εργασίας.

Η Νότια Κορέα αναμένεται να κατασκευάσει έξι πρωτότυπα KF-21 για σκοπούς δοκιμών και ανάπτυξης, τα πρώτα τρία ως το τέλος αυτής της χρονιάς και τα άλλα τρία στο πρώτο μισό του 2022.

Αν και νοτιοκορεατικής προέλευσης είναι το 65% το αεροπλάνου, πρόκειται αναμφίβολα για πολύ σημαντική εξέλιξη για τη βιομηχανία της χώρας, καθώς γίνεται η όγδοη στον κόσμο που έχει αναπτύξει ένα «προηγμένο υπερηχητικό μαχητικό», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το αεροσκάφος χαρακτηρίζεται ως γενιάς 4,5 (και όχι 5ης σαν το F-35), καθώς δεν διαθέτει εσωτερικές θυρίδες για τα όπλα, ώστε να μειώνεται το ίχνος στα ραντάρ, ωστόσο αναλυτές λένε ότι μπορεί να είναι σε θέση να πετά ταχύτερα και σε μεγαλύτερα ύψη από το αμερικανικό μαχητικό και να μεταφέρει μεγάλο φορτίο όπλων.

Το KF-21 είναι ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ Νότιας Κορέας κα Ινδονησίας και προορίζεται να αντικαταστήσει τα νοτιοκορεατικά F-4 και F-5 σε πρώτη φάση και τα F-16 και F-15 μακροπρόθεσμα, είχε γράψει στο The Diplomat ο αναλυτής Έιμπραχαμ Αΐτ, αρχισυντάκτης του Military Watch Magazine.

Επίσης, ελπίζεται πως θα μπορέσει να εξαχθεί και σε άλλες χώρες, καθώς η τιμή του αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν του F-35.

Με πληροφορίες από CNN

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Ανατροπή στην… ανατροπή! Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια