Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα υπόθεση «Τζορτζ Φλόιντ» στις ΗΠΑ: 26χρονος πέθανε αφού αστυνομικοί τον πάτησαν για 5 λεπτά

Μάριος Καλογερόπουλος Μάριος Καλογερόπουλος

Μια υπόθεση που θυμίζει αυτή του Τζορτζ Φλόιντ συγκλονίζει τις ΗΠΑ με θύμα αυτή τη φορά έναν 26χρονο αφού αστυνομικοί τον πάτησαν για πέντε λεπτά

Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση σύλληψης ενός 26χρονου στην Καλιφόρνια ο οποίος έχασε τη ζωή του αφού αστυνομικοί τον πάτησαν στο έδαφος για περισσότερα από πέντε λεπτά θυμίζοντας την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο νεκρός είναι ο 26χρονος Μάριο Γκονζάλες ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση σύλληψής του στις 19 Απριλίου σε πάρκο της πόλης Αλαμέντα στην Καλιφόρνια.

Η αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για ένα «ιατρικό συμβάν» κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσής με τους αστυνομικούς με την οικογένεια του Γκονζάλεζ να υποστηρίζει ότι ο 26χρονος σκοτώθηκε λόγω της υπερβολικής χρήσης βίας των αστυνομικών.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την Μεγάλη Τετάρτη το βίντεο από την κάμερα στη στολή των αστυνομικών με τον αδερφό του Γκονζάλεζ να σχολιάζει ότι «το ιατρικό συμβάν ήταν οι αστυνομικοί να βρίσκονται πάνω στην πλάτη του και να τον πατάνε ενώ βρισκόταν στο έδαφος».

Όλα συνέβησαν όταν αστυνομικοί ενημερώθηκαν για έναν άνδρα ο οποίος φαινόταν αποπροσανατολισμένος ή μεθυσμένος. «Δεν κάνει κάτι απλά μας προκαλεί φόβο η συμπεριφορά του» ήταν ένα από τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο κάλεσαν τον Γκονζάλες να τους δώσει τα στοιχεία του και όταν αυτό δεν συνέβη φαίνονται στο βίντεο να προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες ρίχνοντάς τον στο έδαφος επειδή αντιστέκεται.

Κάποια στιγμή και ενώ ο 26χρονος ακούγεται να φωνάζει, ένας από τους αστυνομικούς βάζει τον αγκώνα του στο πίσω μέρος του λαιμού και το γόνατό του στον ώμο του.

Την ίδια στιγμή ένας άλλος αστυνομικός βάζει το γόνατό του στην πλάτη του Γκονζάλεζ ασκώντας πίεση για περίπου 4 λεπτά καθώς ο 26χρονος πασχίζει να ανασάνει λέγοντας «δεν έκανα τίποτα».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο 26χρονος φαίνεται να χάνει τις αισθήσεις του.

Λίγο πριν συμβεί αυτό ο ένας από τους αστυνομικους ρωτάει τον συνάδελφό του: «Μήπως να τον γυρίσουμε στο πλάι;»

«Δεν θέλω να χάσω το πλεονέκτημα» του απαντά ο άλλος αστυνομικός

«Έχουμε βάρος στο στήθος του; Όχι. Όχι βάρος στο στήθος του» λέει ο πρώτος αστυνομικός με έναν τρίτο να λέει «χάνει τις αισθήσεις του».

Όπως φαίνεται στο βίντεο οι αστυνομικοί μετά την εξέλιξη αυτή γύρισαν τον Γκονζάλες και του έκαναν μαλάξεις με τον θάνατο του 26χρονου να διαπιστώνεται λίγο αργότερα στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

Η ακριβής αιτία του θανάτου του 26χρονου, ο οποίος είχε έναν γιο 4 ετών και ήταν υπεύθυνος για τον 22χρονο αυτιστικό αδερφό του, θα διαπιστωθεί από τη νεκροψία-νεκροτομή με την οικογένειά του πάντως να επιμένει ότι έπεσε θύμα της βίας των αστυνομικών για μια διένεξη που θα έπρεπε να επιλυθεί ήρεμα καθώς επρόκειτο για έναν άοπλο άνδρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα για SMS, μετακινήσεις και εκκλησίες - Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση