Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Νότιος Αφρική: Χάος,λεηλασίες και νεκροί μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Ζούμα - (Βίντεο)

Νατάσα Παυλοπούλου Νατάσα Παυλοπούλου

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Νότια Αφρική καθώς η βία συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Περισσότεροι από 72 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νότιο Αφρική, ενώ οι ταραχές και οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν και λεηλάτησαν εμπορικά κέντρα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Το BBC «απαθανάτισε» τη συγκλονιστική στιγμή που η μητέρα πετάει το μωρό της από ένα φλεγόμενο κτίριο στο Ντέρμπαν για να σωθεί. Λίγες ώρες νωρίτερα, 10 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, καθώς ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια λεηλασίας σε εμπορικό κέντρο στο Σοβέτο.

Ο στρατός αναπτύχθηκε για να βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει την αναταραχή που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Η αστυνομία εντόπισε 12 άτομα ως ύποπτους για την πρόκληση των ταραχών και έχει συλλάβει συνολικά 1.234 άτομα.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα έκανε λόγο για τη χειρότερη βία που σημειώνεται στη Νότια Αφρική από τη δεκαετία του 1990, πριν από το τέλος του απαρτχάιντ, με δεκάδες πυρκαγιές να μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομους και λεηλασίες επιχειρήσεων και αποθηκών με τρόφιμα και προμήθειες σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εάν συνεχιστούν οι λεηλασίες, υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν σύντομα βασικά είδη τροφίμων – προς το παρόν ωστόσο αποκλείει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

Τι συνέβη στο μωρό;

Ενα πλήθος ανθρώπων που είχε σπεύσει να βοηθήσει εκείνους που είχαν παγιδευθεί σε συγκρότημα διαμερισμάτων σε κεντρική περιοχή του Ντέρμπαν, το απόγευμα της Τρίτης, έπιασαν το μωρό. Η μητέρα του το πέταξε απο το κτίριο που καιγόταν για να το σώσει.

Η ανταποκρίτρια του BBC λέει ότι μετά το περιστατικό, περαστικοί και γείτονες έσπευσαν να πάρουν σκάλες για να βοηθήσουν και άλλους κατοίκους να διαφύγουν, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Τη φωτιά που επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε άλλους ορόφους είχαν βάλει οι άνθρωποι που λεηλατούσαν το ισόγειο της οδού Smith.

Η μητέρα επανενώθηκε με το μωρό της, αλλά ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένη για να μιλήσει. Οι υπηρεσίες διάσωσης έφτασαν μετά από περίπου 20 λεπτά για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.


Πόσο μεγάλες είναι οι καταστροφές;

Περισσότερα από 200 εμπορικά κέντρα λεηλατήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Αρκετά εμπορικά κέντρα στο Σοβέτο, όπου ζούσε κάποτε ο Νέλσον Μαντέλα - έχουν λεηλατηθεί εντελώς, με σπασμένα ΑΤΜ και πολλά εστιατόρια και καταστήματα να έχουν καταστραφεί εντελώς.

Στο KwaZulu-Natal - όπου έχουν κλαπεί και πολλά ζώα - η αναταραχή συνεχίζεται με τα ασθενοφόρα να δέχονται επίθεση από ταραξίες σε ορισμένες περιοχές, αναφέρει ο ιστότοπος ειδήσεων TimesLive της Νότιας Αφρικής.

Βίντεο δείχνουν ότι μια τράπεζα αίματος λεηλατήθηκε επίσης στο Ντέρμπαν, την ώρα που ο πρόεδρος μιλούσε στο έθνος το βράδυ της Δευτέρας.

Τι κρύβεται πίσω από τις ταραχές;

Ο καταλύτης ήταν η σύλληψη του Τζέικομπ Ζούμα, την περασμένη εβδομάδα, με τους υποστηρικτές του να μπλοκάρουν μεγάλους δρόμους - τις οικονομικές αρτηρίες του έθνους – καθώς ζητούσαν την απελευθέρωση του «ήρωά» τους.

Τα χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και η ανεργία – που ξεπερνάει το 32% μεταξύ του εργατικού δυναμικού και εκτοξεύεται στο 47% περίπου μεταξύ των νέων- θεωρούνται ωστόσο οι «βόμβες που εξερράγησαν»

Πολλοί Νοτιοαφρικανοί συγκλονίστηκαν από τις ταραχές και πιστεύουν ότι ο διάδοχός του Ζούμα δεν κατάφερε να παράσχει αποφασιστική ηγεσία - είτε για να μειώσει την οργή για τη φυλάκιση του είτε για να διαβεβαιώσει τους Νοτιοαφρικανούς ότι θα είναι ασφαλείς και θα έχουν δουλειές.

Κατηγορήθηκε για καθυστερημένη ανάπτυξη στρατευμάτων – καθώς αναπτύχθηκαν μόλις 2.500 σε σχέση με τους 70.000 που είχαν αναπτυχθεί για την επιβολή του lockdown πέρυσι.

Πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές παρέμειναν στο σπίτι τους, και σχημάτισαν «αμυντικές ομάδες» για να προστατεύσουν τις γειτονιές και τις επιχειρήσεις τους καθώς συνεχίζονται οι λεηλασίες και οι εμπρησμοί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναταραχή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας που αντιμετώπισε ο Ραμαφόζα από τότε που έγινε πρόεδρος το 2018 μετά την εκδίωξη του Ζούμα. Αναμένεται να επιδεινώσει την οικονομική κρίση που είναι ηδη πολύ σοβαρή εν μέσω πανδημίας.

Γιατί είναι στη φυλακή ο Ζούμα ;

Καταδικάστηκε για προσβολή του δικαστηρίου τον περασμένο μήνα μετά την αποτυχία του να συμμετάσχει σε έρευνα για διαφθορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Ο 79χρονος πρώην ισχυρός άνδρας, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Παραδόθηκε στην αστυνομία την περασμένη Τετάρτη.

Ελπίζει να καταργηθεί ή να μειωθεί η ποινή του μαπό το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Ωστόσο, νομικοί ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μικρές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού