Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπότζη: Έπιασαν σαλάχι 300 κιλών - «Το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού στον κόσμο» (vid)

Newsbomb

Κάτοικοι της Καμπότζης έπιασαν στον ποταμό Μεκόνγκ αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, ένα σαλάχι βάρους 300 κιλών που χρειάστηκε πάνω από 10 άνδρες για να το μεταφέρουν.

Το σαλάχι Boramy, όπως το ονόμασαν οι ντόπιοι, τεσσάρων μέτρων, αφέθηκε πίσω στον ποταμό αφού του τοποθέτησαν πομπό ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να καταγράφουν τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του.

«Πρόκειται για συναρπαστικά νέα καθώς είναι το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου» ανέφερε ο βιολόγος Ζεμπ Χόγκαν, πρώην παρουσιαστής της εκπομπής "Monster Fish" του National Geographi που τώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα προστασίας του ποταμού. «Πρόκειται επίσης για συναρπαστικά νέα επειδή σημαίνει πως αυτή η περιοχή του Μεκόνγκ είναι ακόμη υγιής... Είναι ένα σημάδι ελπίδας ότι αυτά τα τεράστια ψάρια εξακολουθούν να ζουν εδώ» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Η Boramy, που πιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στα δίχτυα ψαρά ανοιχτά του Koh Preah, ενός μικρού νησιού στα βόρεια του Μεκόνγκ, κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ από ένα γιγάντιο γατόψαρο 293 κιλών που είχε πιαστεί το 2005 στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Ο Μεκόνγκ διαθέτει τον τρίτο πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό ψαριών στον κόσμο. Ωστόσο, η υπεραλίευση, η μόλυνση, η διείσδυση θαλασσινού νερού και η μείωση των ιζημάτων έχουν προκαλέσει πτώση του αριθμού τους.