Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Όταν ο Σι «τα έβαλε» με τον Τριντό - «Δεν είσαι ειλικρινής...»

Newsbomb

G20: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατηγόρησε τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό για διαρροές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις σχέσεις Κίνας-Καναδά

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κινηματογραφήθηκε να κατηγορεί τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό ότι διέρρευσε λεπτομέρειες της συνάντησής τους, λίγες μέρες αφότου είχαν συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Ο Πρόεδρος Σι είπε στον Καναδό πρωθυπουργό, μέσω μεταφραστή, ότι αυτό ήταν απαράδεκτο και τον κατηγόρησε για έλλειψη «ειλικρίνειας». Πιθανότατα αναφερόταν σε πληροφορίες ότι ο Τριντό συζήτησε την υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπεία και παρέμβαση στις καναδικές εκλογές στη συνεδρίαση.

Οι συνομιλίες, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, ήταν οι πρώτες για το ισχυρό ζεύγος εδώ και χρόνια. Στα πλάνα, που τραβήχτηκαν από δημοσιογράφους στην συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών που έχει πλέον ολοκληρωθεί, ο Κινέζος πρόεδρος και ο Καναδός πρωθυπουργός φαίνονται να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο και να συνομιλούν μέσω ενός μεταφραστή.

«Όλα όσα συζητήσαμε έχουν διαρρεύσει στις εφημερίδες και αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο Κινέζος ηγέτης στον Τριντό στα κινέζικα. Το στιγμιότυπο ήταν μια σπάνια ειλικρινής στιγμή του Προέδρου Σι, του οποίου η εικόνα συνήθως είναι προσεκτικά επιμελημένη στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αφού χαμογέλασε και κούνησε το κεφάλι του, ο Καναδός πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας οτι «στον Καναδά πιστεύουμε στον ελεύθερο, ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε». «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εργαστούμε εποικοδομητικά μαζί, αλλά θα υπάρξουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε», πρόσθεσε.

Πριν προλάβει να ολοκληρώσει ο Τριντό, ο Κινέζος πρόεδρος διέκοψε τον συνομιλητή του και ζήτησε πρώτα να «δημιουργήσει τις προϋποθέσεις», σφίγγοντας τελικά το χέρι του Τριντό πριν απομακρυνθεί. Ο σύντομος αλλά αποκαλυπτικός διάλογος υπογράμμισε τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Καναδά, οι οποίες είναι στα ύψη ετά τη σύλληψη του στελέχους της Huawei Technologies Meng Wanzhou το 2018 και την επακόλουθη σύλληψη δύο Καναδών από το Πεκίνο με κατηγορίες για κατασκοπεία. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις.

Ωστόσο, οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα μετά τη σύλληψη του Yuesheng Wang, ενός εργαζόμενου σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην Hydro-Quebec, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Ο Wang «απέκτησε εμπορικά μυστικά προς όφελος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Καναδά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η καναδική αστυνομία.

Εκείνη την περίοδο ο Καναδός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Σιβρίσκονταν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Πηγή: ΒΒC

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube