Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ - Πλάνα απο λάβα και φωτιά που κόβουν την ανάσα

Newsbomb

Μια ηφαιστειακή έκρηξη άρχισε χθες (10/7) στην Ισλανδία, σε μία ακατοικητη περιοχή, σχεδόν 30 χιλιόμετρα από την πρωτεουσα Ρέικιαβικ όπου η λάβα αναβλύζει για τρίτη φορά σε δύο χρόνια.

Μια ηφαιστειακή έκρηξη έχει εκτοξεύσει λάβα και καπνό από την πλευρά του όρους Φάγκρανταλσφιάτλ, κοντά στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας Ρέικιαβικ. Έρχεται μετά από έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η εκρηξη σημειώθηκε χθες (10/70 γύρω στς 16.40 τοπική ώρα (19.40 ώρα Ελλάδας) κοντά σε ένα μικρό βουνό που ονομάζεται Λίτλι Χρούτουρ και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα σημεία των δύο προηγούμενων εκρήξεων που εγιναν το 2021 και το 2022.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ανθρώπους στην περιοχή. Το ηφαίστειο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, στη χερσόνησο Ρέικιανες, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί σημείο έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τοπικά μέσα ενημερωσης, τα οποία ήταν σε συναγερμό έπειτα από τους χιλιάδες μικροσεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν μια σημαντική ροή της λάβας που φαίνεται να διαφεύγει από ένα ρήγμα, καθώς και καπνό να βγαίνει από το βουνό.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ισλανδίας προετρεψε τους πολίτες να μην πάνε στο σημείο αυτό επί του παρόντος, και για όσο χρόνο χρειάζεται για να εκτιμηθεί η κατάσταση.