Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγαλύτερη φάρσα που έγινε ποτέ από το BBC

Newsbomb

Όταν το BBC είχε χιούμορ και φαντασία…

Την 1η Απριλίου του 1957, ένα τρίλεπτο οπτικοποιημένο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού προγράμματος Panorama του BBC προκάλεσε εντύπωση στους Βρετανούς.

Το ρεπορτάζ έδειχνε μια οικογένεια αγροτών στη νότια Ελβετία, στα σύνορα με την Ιταλία- να μαζεύει μακαρόνια από το οικογενειακό «δέντρο σπαγγέτι».

Οι Βρετανοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον τηλεοπτικό σταθμό για να μάθουν λεπτομέρειες: πού θα βρουν σπόρους του δέντρου, αν είναι δύσκολη η καλλιέργεια του, πόσο διαρκεί η καρποφορία.

Μάλιστα το ρεπορτάζ είχε παρουσιάσει πλάνα και από ένα παραδοσιακό Φεστιβάλ Συγκομιδής στην περιοχή, που συνοδευόταν από μια συζήτηση για την αναπαραγωγή και τα λιπάσματα που ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη του τέλειου μήκους μακαρονιών.

Τότε, 7 εκατομμύρια από τα 15,8 εκατ. σπίτια (περίπου το 44%) στη Βρετανία είχαν τηλεοπτικούς δέκτες. Και να σημειωθεί επίσης ότι τα ζυμαρικά τότε, στη δεκαετία του ’50, ήταν σπάνιο φαγητό στο Νησί και ήταν γνωστά κυρίως από κονσέρβες μακαρονιών με σάλτσα ντομάτας και, μάλιστα, θεωρούνταν από πολλούς ως μια εξωτική λιχουδιά.

Υπολογίζεται ότι πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν εκείνο το πρόγραμμα, την 1η Απριλίου του 1957, και εκατοντάδες τηλεφώνησαν την επόμενη μέρα, άλλοι- οι λίγοι- για να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα της ιστορίας κι άλλοι- οι πολλοί- για να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια μακαρονιών και πώς θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα δικά τους «δέντρα σπαγγέτι». Το BBC τους συμβούλευσε να «βάλουν ένα κλωνάρι μακαρόνια σε μια κονσέρβα με σάλτσα ντομάτας και να προσδοκούν το καλύτερο».

Δεκαετίες αργότερα, το CNN χαρακτήρισε εκείνο το… ρεπορτάζ ως «τη μεγαλύτερη φάρσα που έκανε ποτέ οποιοδήποτε έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο». Εμπνευστής το Πρωταπριλιάτικου ρεπορτάζ ήταν ο εικονολήπτης Τσαρλς ντε Τζέγκερ που εμπνεύστηκε την όλη ιστορία ενθυμούμενος πώς οι δάσκαλοί στο σχολείο του στην Αυστρία πείραζαν τους αφελείς συμμαθητές του, λέγοντάς τους ότι τα μακαρόνια φύτρωναν στα δέντρα και εκείνοι το πίστευαν.

Το ρεπορτάζ, μάλιστα, είχε γίνει περισσότερο πιστευτό αφού αφηγητής του ήταν ο διάσημος στη Βρετανία Ρίτσαρντ Ντίμπλι, ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής του BBC και κορυφαίος σχολιαστής ειδήσεων.

Σκηνές του ευφάνταστου είναι η αλήθεια θέματος είχαν γυριστεί στο (τώρα πια κλειστό) εργοστάσιο Pasta Foods στο Λονδίνο, στο St Albans, στο Hertfordshire και σε ένα ξενοδοχείο στην Castagnola της Ελβετίας. «Και του χρόνου», είπαν στη Βρετανία και χαμογέλασαν όταν κατάλαβαν τη φάρσα, άλλοι πάλι πέθαναν περιμένοντας να καρποφορήσουν τα μακαρονόδενδρα που είχαν σπεύσει να προμηθευτούν.