Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οργή για την αθώωση του αστυνομικού που έπνιξε μαύρο

Newsbomb

Τους δρόμους της Νέας Υόρκης απέκλεισαν χιλιάδες διαδηλωτές, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης (4/12), μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να ασκηθεί δίωξη ούτε σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού, ο οποίος στραγγάλισε μέχρι θανάτου έναν άοπλο μαύρο.

Πολυάριθμοι διαδηλωτές, οι οποίοι κινούνταν σε μικρές ομάδες, πραγματοποίησαν (ως επί το πλείστον) ειρηνικές διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης σε όλο το Μανχάταν, επιχειρώντας να διαταράξουν μέχρι και την ετήσια αφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο Ροκφέλερ Σέντερ, αλλά και την περιήγηση των τουριστών στην Τάιμς Σκουέρ, ενώ απέκλεισαν και την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ουέστ Σάιντ Χάιγουεϊ, στη σήραγγα Λίνκολν και μετά στη γέφυρα του Μπρούκλιν.

eric-garner1

Η αστυνομία προχώρησε πάντως σε 83 συλλήψεις, στην πλειοψηφία τους για διατάραξη της δημόσιας τάξης, ωστόσο παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν, μετά την απόφαση σώματος ενόρκων στο Στάτεν Άιλαντ να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του λευκού αστυνομικού Ντάνιελ Πανταλέο, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε εμπλακεί στο θάνατο ενός μαύρου οικογενειάρχη κατά τη σύλληψή του.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρκέστηκε να ανακοινώσει πως ερευνά αν παραβιάσθηκαν τα δικαιώματα του θύματος, του 43χρονου πατέρα έξι παιδιών Έρικ Γκάρνερ.

Ο Γκάρνερ φέρεται ότι πωλούσε παράνομα τσιγάρα σε πεζοδρόμιο, όταν ο Πανταλέο τού εφάρμοσε πισώπλατα μια λαβή στραγγαλισμού, ρίχνοντάς τον στο έδαφος με τη βοήθεια και άλλων αστυνομικών. Η αστυνομία υποστήριξε πως είχε αντισταθεί στη σύλληψη…

eric-garner10

Ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πάντως πως οι αστυνομικοί σκότωσαν τον Γκάρνερ ασκώντας πίεση στο λαιμό και το στήθος του, χαρακτηρίζοντας το θάνατό του ανθρωποκτονία, ενώ πρόσθεσε πως το άσθμα από το οποίο έπασχε, αλλά και η παχυσαρκία του συνέβαλαν στο θάνατό του.

Το επεισόδιο στο Στάτεν Άιλαντ καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο ίντερνετ, πυροδοτώντας εκ νέου μια συζήτηση για τη βία που ασκεί η αμερικανική αστυνομία, ιδιαίτερα εναντίον μειονοτήτων.

Το βίντεο απαθανατίζει τον Γκάρνερ να μιλάει στους αστυνομικούς λέγοντας: «Παρακαλώ αφήστε με ήσυχο», πριν ο Πανταλέο προχωρήσει στη λαβή στραγγαλισμού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ενώ οι αστυνομικοί τον κρατούν στο έδαφος, ο Γκάρνερ τους παρακαλεί λέγοντας επανειλημμένα: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

eric5 copy

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, υποσχόμενος να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στους μαύρους Νεοϋορκέζους και την αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ταραχές, εμπρησμοί και λεηλασίες σημειώθηκαν στην πόλη του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, λόγω της άρνησης ενός σώματος ενόρκων να ασκήσει δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν ακόμη άοπλο μαύρο έφηβο, τον Μάικλ Μπράουν, στο προάστιο του Φέργκιουσον.

Αντιθέτως, στις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη επικράτησε ηρεμία, καθώς η αστυνομία επέτρεψε στους διαδηλωτές να αποκλείσουν την κυκλοφορία για ώρες, φωνάζοντας συνθήματα, πριν τους υποχρεώσει να προχωρήσουν.

Μια ομάδα σταμάτησε την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ουέστ Σάιντ, κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, ενώ αργότερα λίγες εκατοντάδες διαδηλωτών διέσχισαν μια γέφυρα περνώντας στο Μπρούκλιν.

Σε πολλές περιπτώσεις διαδηλωτές ξάπλωσαν σιωπηλοί στο οδόστρωμα, κάτι που έκαναν και σε απόσταση ενός τετραγώνου από το Ροκφέλερ Σέντερ, την ώρα της τελετής της αφής του χριστουγεννιάτικου δένδρου.

eric-garner-grand-jury-reaction

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ δήλωσε προς δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εξετάζει ήδη τις συνθήκες των πυροβολισμών στο Μιζούρι, θα εξετάσει επίσης την υπόθεση του Γκάρνερ, καθώς και την τοπική έρευνα που έγινε γι' αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λαβές στραγγαλισμού απαγορεύονται από τον κανονισμό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ωστόσο το συνδικάτο της δημοτικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με τον Γκάρνερ ενήργησαν μέσα στο πλαίσιο του νόμου.

Ο 35χρονος Κέιχα Σουλέι οδηγούσε το ταξί του στο Μπρόντγουεϊ όταν οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία, υποστηρίζοντας πως δεν τον νοιάζει η καθυστέρηση.

«Κάποια στιγμή πρέπει να ορθώνεις το ανάστημά σου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκατοντάδες διαδηλωτών πραγματοποίησαν επίσης πορείες σε άλλες πόλεις, ανάμεσα στις οποίες η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και το Όκλαντ στην Καλιφόρνια.

Στο Στάτεν Άιλαντ, κοντά στο σημείο όπου ο Γκάρνερ άφησε την τελευταία του πνοή, ο 40χρονος μαύρος τραπεζικός Ντάνιελ Σκέλτον διαμαρτυρόταν: «Η ζωή ενός μαύρου απλώς δεν έχει σημασία σ' αυτή τη χώρα».

Ο πατριός του Γκάρνερ, ο Μπέντζαμιν Καρ, ο οποίος βρισκόταν επίσης εκεί, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: «Δεν θέλουμε Φέργκιουσον εδώ. Το μόνο που θέλουμε είναι ειρήνη».

garner7

Και μπορεί ο Πανταλέο να εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γκάρνερ τονίζοντας πως «ουδέποτε ήταν πρόθεσή μου να βλάψω οποιονδήποτε και αισθάνομαι πολύ άσχημα για το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ», ωστόσο η χήρα του θύματος, Ίσοου Γκάρνερ, υπογράμμισε: «Τίποτε, ούτε ο ίδιος ούτε οι προσευχές του ούτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να με κάνει να αισθανθώ διαφορετικά. Όχι, δεν δέχομαι τη συγγνώμη του»…