Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέα στοιχεία για το ζοφερό μέλλον των παιδιών (video)

Σοφία Βεργοπούλου

Περισσότερα 2.500.000 παιδιά που ζουν στη Συρία δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο και να λάβουν τη βασική εκπαίδευση. Αυτό αποκαλύπτει η μελέτη που δημοσίευσε η οργάνωση Save The Children τονίζοντας πως οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το μέλλον των παιδιών αυτών.

Πριν από τον πόλεμο το 100% των παιδιών στη Συρία παρακολουθούσε τα μαθήματά του στα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της χώρας. Σήμερα η Συρία έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες με σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά να μη μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα. Τα μισά σχεδόν από τα παιδιά που φιλοξενούνται στα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες, δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση.

syria1 copy

Τα σχολεία σε ποσοστό 30% έχουν καταστραφεί πλήρως και η ανοικοδόμηση νέων όπως και η εκπαίδευση δασκάλων για να αντικαταστήσουν αυτούς που είτε σκοτώθηκαν είτε έφυγαν από τη χώρα θα στοιχίσει περί τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η οργάνωση που ήδη δραστηριοποιείται στα βόρεια της Συρίας, με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τονίζει στη μελέτη ότι ουσιαστικά καλύπτει μόλις το 2% των παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

syria

Τα παιδιά που ζουν σε πρσφυγικούς καταυλισμούς, όπως ας πούμε στο Λίβανο που είναι η βασική χώρα υποδοχής δεν αντιμετωπίζουν καλύτερες προοπτικές. Το 78% δεν πάει σχολείο.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη Συρία, όπου ένας κάτοικος στους δύο έχει εκτοπιστεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος. Κάτι που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και 20 χρόνια.