ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία τίμησε τα θύματα του Τσέρνομπιλ (video)

Σαν σήμερα, 29 χρόνια πριν, σημειώθηκε η έκρηξη σε αντιδραστήρα του σταθμού Τσέρνομπιλ και η Ουκρανία τίμησε τα θύματα της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Στις 01:23 το πρωί, τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη, εκατοντάδες άνθρωποι εναπόθεσαν λουλούδια και αναμμένα κεριά στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνόμπιλ στο Σλαβούτιτς, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο επισκέφθηκε το Τσερνόμπιλ προκειμένου τιμήσει με τη σειρά του τα θύματα της πυρηνικής καταστροφής και να εξακριβώσει την πορεία των εργασιών κατασκευής ενός νέου κέλυφους από μπετόν κοντά στον αντιδραστήρα νο4 του πυρηνικού σταθμού που εξερράγη την 26η Απριλίου του 1986, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ιδίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Χάρη στα κεφάλαια που έχει αποδεσμεύσει η διεθνής κοινότητα, «ελπίζουμε» ότι θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου προκειμένου να «προστατεύσουμε για πάντα» την υφήλιο από τη ραδιενεργό ακτινοβολία του Τσερνόμπιλ, επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος προς το Έθνος.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού, η πρόσβαση στον οποίο δεν επιτρέπεται έως σήμερα, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ συνεχίζει να διχάζει.

Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει επίσημα παρά τους θανάτους 31 εργαζομένων και πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής του στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace μιλά για τουλάχιστον 100.000 θανάτους που οφείλονται στη μόλυνση από τη ραδιενέργεια, κυρίως μεταξύ των «εκκαθαριστών».

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εστάλησαν από τις σοβιετικές αρχές χωρίς ουσιαστική προστασία στο σημείο του δυστυχήματος προκειμένου να κατασβήσουν την πυρκαγιά, να καθαρίσουν τη μολυσμένη περιοχή και να κατασκευάσουν μία «σαρκοφάγο», μία επίστρωση από μπετόν προκειμένου να απομονώσουν τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής της «σαρκοφάγου» είχε αρχικά προβλεφθεί για τα τέλη του 2015, ενώ πήρε παράταση για τα τέλη του 2017 εξαιτίας «τεχνικών δυσκολιών» που οφείλονται στην περιπλοκότητά του, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Berd) που διαχειρίζεται τις δωρεές της διεθνούς κοινότητας που χρηματοδοτούν το έργο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ