Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Aυστρία: Δέχθηκε 3.650 πρόσφυγες σε μια μέρα - Καλεί τη Γερμανία να αποσαφηνίσει τη στάση της

Σοφία Βεργοπούλου

Ο αριθμός ρεκόρ των 3.650 ατόμων, πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν αναχωρήσει με τρένο από την Βουδαπέστη έφθασε χθες στη Βιένη, όταν οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν την αναχώρησή τους με τρένο, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν θεώρηση διαβατηρίου (βίζα). Μεγάλος αριθμός διανυκτέρευσε στον σταθμό του Βεστμπάνχοφ στην Βιένη, με την ελπίδα να συνεχίσει το ταξίδι για την Γερμανία, η οποία χαλάρωσε την περασμένη εβδομάδα τους όρους χορήγησης ασύλου στους Σύρους που εγκαταλείπουν την χώρα τους.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ

Άλλοι, οι περισσότεροι χωρίς βίζα, κατάφεραν να επιβιβαστούν χθες σε τρένο με προορισμό το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, ενώ άλλοι αναχώρησαν για το Μόναχο, στην νότια Γερμανία.

Έκλεισε για μια ώρα ο σταθμός της Βουδαπέστης

Ο Ανατολικός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βουδαπέστης άνοιξε και πάλι έπειτα από διακοπή της λειτουργίας του που διήρκεσε μία ώρα, ωστόσο απαγορεύεται η είσοδος μεταναστών και προσφύγων, μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με εισιτήρια στα χέρια, γιουχάροντας, σφυρίζοντας και φωνάζοντας "Γερμανία, Γερμανία", "Θέλουμε να φύγουμε", "Μέρκελ, Μέρκελ", διαδήλωσαν πριν από λίγη ώρα μπροστά στον αστυνομικό κλοιό που έκλεινε την είσοδο του σταθμού, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν επεισόδια.

Video: CNN

Ας αποσαφηνίσει τη θέση της η Γερμανία

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας κάλεσε τη Γερμανία να αποσαφηνίσει τη στάση της ως προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου, ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ουγγαρία να μην τρέφουν φρούδες ελπίδες.

Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στους πρόσφυγες από τη Συρία ειδικό καθεστώς, προκαλώντας σύγχυση σχετικά με το αν οι ρυθμίσεις της συμφωνίας του Δουβλίνου, οι οποίες ορίζουν ότι η αίτηση χορήγησης ασύλου κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους στη χώρα εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

Κυκλοφορούν φήμες ότι η Γερμανία στέλνει τρένα στη Βουδαπέστη για τη μεταφορά προσφύγων. Είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πληροφορήσει τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία ότι το Δουβλίνο δεν έχει αρθεί, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, διευκρινίζοντας ότι η Βιένη θα συνεχίσει τους περιστασιακούς ελέγχους στα σύνορα, αλλά δεν προτίθεται να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους.

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το μεταναστευτικό και η κατανόηση που φαίνεται να έχει δείξει σχετικά με τους πρόσφυγες λέγοντας πως «Αυτοί που χρειάζονται προστασία, πρέπει να ενσωματωθούν το γρηγορότερο στη ζωή μας» έχουν ως αποτέλεσμα οι Σύροι να την αποκαλούν μεταξύ τους Μαμά Μέρκελ.

Το σύστημα ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέρρρευσε υπό το βάρος μιας μεταναστευτικής ροής που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία. Οι Αρχές λέει το Reuters αφήνουν πλέον τον κόσμο να περνάει χωρίς ελέγχους και χωρίς να καταγράφεται. Οι περισσότεροι κατευθύνονται στη Γερμανία συμπληρώνει.