Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνάντηση για το προσφυγικό την Κυριακή (video)

Σοφία Βεργοπούλου

Με τους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να συναντηθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε έκτακτη σύσκεψη που κάλεσε ο ίδιος.Η συνάντηση ορίστηκε για την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Η προσφυγική ροή παραμένει αμετάβλητα υψηλή και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στις ουδέτερες ζώνες μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, ειδικά μετά το κλείσιμο των συνόρων των Ουγγαρίας.

KΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι πρόσφυγες παρέμειναν στην ύπαιθρο με τη βροχή και το κρύο να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο ταξίδι τους. Ανθρωπιστικές Οργανώσεις και Διεθνής Αμνηστεία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως μωρά παιδιά και πολλοί ανήλικοι είναι πλέον με σοβαρή υποθερμία αφού υπάρχει έλλειψη στις κουβέρτες και τα αδιάβροχα που παρέχονταν.

Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία για τους μετανάστες, έναν μήνα αφότου έκανε το ίδιο στα σύνορά της με τη Σερβία. Αμέσως μετά η Κροατία άρχισε να προωθεί τους πρόσφυγες προς τη Σλοβενία, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της τελευταίας.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Κροατία ότι παραβιάζει τη συμφωνία με τη Σλοβενία προωθώντας μεγάλο αριθμό προσφύγων στα σύνορα των δύο χωρών . Η Ζνίνταρ δήλωσε ότι χώρα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον Κροάτη ομόλογό της, Ράνκο Όστογιτς, στον οποίο επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Κροατίας είναι ανεπίτρεπτες.

Τελικά αργά τη Δευτέρα 19/10, η αστυνομία της Κροατίας άνοιξε τα σύνορα και όλοι οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα εισήλθαν στην Κροατία.

Η νέα διαδρομή για τους πρόσφυγες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας είναι μέσω Σλοβενίας, κατόπιν μέσω Σερβίας και Κροατίας, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Τα μέτρα που έλαβε η Κροατία είχαν ως αποτέλεσμα να επικρατήσει συμφόρηση στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη Σερβία για πολλές ώρες, προτού τελικά η Κροατία επιτρέψει σε χιλιάδες εξ αυτών να περάσουν στο έδαφός της.

Περίπου 3.000 διέσχισαν τα σύνορα αφού περίμεναν υπομονετικά για ώρες στη σερβική κοινότητα Μπερκάσοβο κι ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, καθισμένοι στα λασπόνερα, προσπαθώντας να ανάψουν φωτιές σε ξύλα που είχαν μαζέψει για να ζεσταθούν. Ορισμένοι, ανάμεσά τους παιδιά, ήταν ξυπόλητοι, χωρίς ζεστά ρούχα ή κάποιον τρόπο να προστατεύονται από τη βροχή.