Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο κι όμως αληθινό; Οι χιμπατζήδες πιστεύουν στο Θεό! (βίντεο - ντοκουμέντο)

Newsbomb

Μία ακόμη απόδειξη, ίσως μάλιστα την πιο αδιάσειστη, ότι οι χιμπατζήδες είναι ό,τι πιο «κοντινό» στον άνθρωπο πλάσμα που έχει πατήσει το πόδι του στη Γη, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Και πώς όχι, όταν σύμφωνα με νέες έρευνες, η συμπεριφορά των χιμπατζήδων στη Δυτική Αφρική ενδέχεται να αποτελεί κάποιο είδος ιεροτελεστίας που αποδεικνύει ότι τα πρωτεύοντα αυτά συμπαθή θηλαστικά πιστεύουν σε κάποιον Θεό!

Κρυφή κάμερα κατέγραψε μάλιστα τους χιμπατζήδες να χτίζουν βωμούς σε δέντρα, με πέτρες (είτε τις πετούν μέσα στους κορμούς, είτε τις στοιβάζουν δίπλα), ενώ όπως αποκαλύπτει μελέτη του πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου, το τελετουργικό που ακολουθούν έχει ομοιότητες με το δικό μας προσκύνημα.

xibatzides theos

Οι επιστήμονες πιθανολογούν έτσι πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη τελετουργικής συμπεριφοράς που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα…

Γιατί μπορεί να είναι γνωστό ότι η οικογένεια των πιθήκων χρησιμοποιεί εργαλεία, ανάμεσά τους και πέτρες, προκειμένου να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες της (π.χ. τροφή), ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει κάποια λειτουργική σκοπιμότητα.

«Είναι το πρώτο καταγεγραμμένο στοιχείο συνεχούς παρατήρησης μεμονωμένων χιμπατζήδων που δείχνει τη χρήση πέτρας για σκοπό πέρα από την εύρεση τροφής», σημειώνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι πλέον αναζητούν και άλλα στοιχεία για τη σχέση χιμπατζήδων-θρησκείας.

Όπως υπογραμμίζει δε η ομάδα του γερμανικού πανεπιστημίου, η τοποθέτηση πέτρας σε στοίβες παρατηρείται συνήθως στην κατασκευή βωμών και στον ενταφιασμό νεκρών από τους ανθρώπους. Κάτι που αποτελεί και το πρώτο δείγμα θρησκευτικής συμπεριφοράς στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ επισημαίνεται πως ιδιαίτερα στη Δυτική Αφρική, οι ντόπιοι συγκεντρώνουν από την αρχαιότητα πέτρες σε «ιερά δέντρα», όπως ακριβώς και οι χιμπατζήδες!

«Δεν είχαμε δει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν και με ανατρίχιασε. Ίσως ανακαλύψαμε τα πρώτα στοιχεία για τη δημιουργία ιερών τόπων από τους χιμπατζήδες», τονίζει η ερευνήτρια Laura Kehoe, προσθέτοντας πως η επιστημονική κοινότητα καλείται πλέον να διαπιστώσει κατά πόσο η κατασκευή βωμών σχετίζεται με την παράδοση των «ιερών δέντρων».

«Αν το σκεφτείτε καλά, από το γεγονός ότι οι χιμπατζήδες είναι ζώα, δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσουμε την πιθανότητα τα δέντρα αυτά να έχουν μία ξεχωριστή σημασία για αυτούς», καταλήγει η Kehoe, η οποία ανακάλυψε τα στοιχεία που συνδέουν τα θηλαστικά με τις «ιερές τελετουργίες» ενώ σπούδαζε στη Δημοκρατία της Γουινέας…

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μία άλλη έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι δραματικές σκηνές μιας ταινίας έχουν την ίδια επίδραση τόσο στους ανθρώπους, όσο και στους χιμπατζήδες, οι οποίοι εκτός αυτού, έχουν τη δυνατότητα να θυμηθούν γεγονότα και σκηνές που έχουν δει στο παρελθόν, όπως και να προβλέψουν την εξέλιξή τους.