Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Το βίντεο της φρίκης: Αντάρτες αποκεφάλισαν 12χρονο από λάθος!

Newsbomb

Την οργή και την αγανάκτησή τους για τον αποκεφαλισμό ενός παιδιού από αντάρτες, καταγγέλλοντας μια «πράξη μίσους» σε μια χώρα σημαδεμένη από τις φρικαλεότητες του πολέμου που μαίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, εξέφρασαν κάτοικοι της πόλης του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, όπως και η μεγαλύτερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης.

Η βάρβαρη δολοφονία, η οποία μάλιστα μαγνητοσκοπήθηκε με το βίντεο να αναρτάται σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας σοκ, διαπράχθηκε από ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι κατηγόρησαν το αγόρι ότι πολεμούσε στο πλευρό των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πώς μπόρεσαν να σφαγιάσουν ένα παιδί με τέτοιο τρόπο;» διερωτήθηκε ο Μπάσελ Ζάιν, ένας 25χρονος κάτοικος της συνοικίας αλ Καλασέ του Χαλεπιού, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες. Η άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας είναι χωρισμένη στις συνοικίες που ελέγχουν αντάρτες, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, και τις δυτικές συνοικίες, που ελέγχονται από το καθεστώς.

«Έπρεπε να δικαστεί με δίκαιο τρόπο και ίσως να ανταλλαχθεί με αντάρτες αιχμαλώτους του καθεστώτος αντί του (να διαπραχθεί) αυτή η πράξη μίσους», συνέχισε.

Ο Μοχάμαντ Μπαντάουι, ιμάμης σε ένα τέμενος στο Χαλέπι, τόνισε ότι η ενέργεια αυτή «είναι έργο εγκληματιών. Είναι απαγορευμένη από το Ισλάμ».

Το αγόρι αποκεφαλίστηκε από μέλη της οργάνωσης ανταρτών Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι, σε δημόσιο δρόμο, στη συνοικία αλ Μάσαντ, την οποία ελέγχουν αντάρτες.

Στο βίντεο οι αντάρτες κατηγορούν το παιδί ότι ανήκει στις Ταξιαρχίες αλ Κουντς (σ.σ. της Ιερουσαλήμ), μια παλαιστινιακή οργάνωση της Συρίας που πρόσκειται στο καθεστώς Άσαντ, ενώ υποστηρίζουν πως αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια μαχών βόρεια του Χαλεπιού, στις οποίες αναμετρήθηκαν αντάρτες με μαχητές πιστούς στο καθεστώς.

Όμως οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς διέψευσαν κατηγορηματικά ότι το παιδί αυτό ανήκε στο κίνημα, τονίζοντας ότι επρόκειτο για ένα προσφυγόπουλο από την Παλαιστίνη ηλικίας 12 ετών.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση των ανταρτών ανέφερε ότι ο αποκεφαλισμός του παιδιού ήταν ένα «ατομικό σφάλμα» το οποίο δεν αντανακλά «τη γενική πολιτική» της.

Τα πρόσωπα, πάντως, που ενεπλάκησαν στην εκτέλεση του αγοριού συνελήφθησαν και μια επιτροπή έρευνας θα αποφασίσει για την τύχη τους το «συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι.

Η μακάβρια εκτέλεση καταδικάστηκε παράλληλα από τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, τη μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, η οποία εξέφρασε το σοκ της «για τις φρικιαστικές σκηνές» καλώντας την οργάνωση στην οποία ανήκουν οι δράστες να τους τιμωρήσει.

Η οργάνωση Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι, η οποία δρα κυρίως στην επαρχία του Χαλεπιού, είχε λάβει κάποια στιγμή αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους, αν και η στρατιωτική βοήθεια αμερικανικής προέλευσης έπαψε το 2015. Έχει πάντως ήδη κατηγορηθεί για ωμότητες, όπως στις αρχές του μήνα από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία», η οποία κατήγγειλε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες και τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ευθύνονται για «ένα εξαιρετικά ανησυχητικό κύμα απαγωγών, βασανισμών και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες».

Σήμερα η Αμνηστία τόνισε ότι «το φρικιαστικό βίντεο» που εικονίζει την εκτέλεση του παιδιού συνιστά «υπόδειγμα των όλο και περισσότερων συνοπτικών εκτελέσεων προσώπων που αιχμαλωτίζονται», κρίνοντας πως «οι ενέργειες αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

Στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι πληροφορήθηκε το «φρικτό» συμβάν αυτό. «Διεξάγουμε έρευνα για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες», είπε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ, προσθέτοντας: «Εάν αυτές οι καταγγελίες αποδειχθούν βάσιμες, θα επανεξετάσουμε κάθε σχέση ή συνεργασία που μπορεί να έχουμε με αυτή την οργάνωση».

Την ίδια ώρα, σε συνοικίες του Χαλεπιού που πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κάτοικοι κατηγόρησαν την Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι ότι σπιλώνει την εικόνα των ανταρτών που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας, ο οποίος άρχισε τον Μάρτιο του 2011 και μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 280.000 ανθρώπους, διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.