Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα 8 Ιουνίου ότι σκέπτεται να δώσει μεταθανάτια χάρη στον θρύλο του μποξ Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος αρνήθηκε να καταταγεί στον στρατό για να πολεμήσει στο Βιετνάμ.

Ο μποξέρ αρνήθηκε να καταταγεί στον στρατό το 1967, ενώ ο πόλεμος στο Βιετνάμ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, προβάλλοντας θρησκευτικούς λόγους και την επιφυλακτικότητά του να πάει να πολεμήσει πληθυσμούς που δεν του είχαν κάνει τίποτα προσωπικά.

Ως αποτέλεσμα έχασε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και καταδικάστηκε για ανυποταξία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε ωστόσο την ποινή αυτή το 1971.

rawImage

Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «δεν είναι υπεράνω του νόμου» επαναλαμβάνοντας πως έχει το «απόλυτο δικαίωμα» να δώσει προεδρική χάρη στον εαυτό του στην έρευνα για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016.

«Δεν είμαι υπεράνω του νόμου. Δεν θέλω κανένας να είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κεμπέκ του Καναδά. «Ναι, έχω το απόλυτο δικαίωμα να δώσω χάρη στον εαυτό μου. Αλλά δεν θα το κάνω γιατί δεν έκανα τίποτα κακό», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπήρξε «ανάμιξη» της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να διευκρινίσει αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να δώσει χάρη σε κάποιον από τους συνεργάτες του, στο πλαίσιο των ερευνών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, δηλώνοντας ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να σκεφθεί κάτι τέτοιο και σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικαστεί κανείς για την υπόθεση αυτή.

Η έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Μόσχα έχει οδηγήσει σε πολλές παραπομπές στη δικαιοσύνη, ενώ ορισμένοι από τους κατηγορούμενους συμφώνησαν να παραδεχτούν την ενοχή τους για να αποφύγουν μια δίκη.

Ο πρώην επικεφαλής του επιτελείου του Τραμπ Πολ Μάναφορτ είναι μεταξύ εκείνων που έχουν παραπεμφθεί και αντιμετωπίζει κατηγορίες από ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέχρι ψευδή κατάθεση στις ομοσπονδιακές αρχές. Δηλώνει αθώος και θα δικαστεί αργότερα φέτος σε δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου και ο Ρικ Γκέιτς, επί μακρόν συνεργάτης του Μάναφορτ, έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους και συνεργάζονται με την έρευνα.

Παρακλάδι της έρευνας του Μιούλερ ήταν οι έρευνες που πραγματοποίησαν οι αρχές στο σπίτι και το γραφείο του δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, στον οποίο προς το παρόν δεν έχει ασκηθεί δίωξη. Όταν ρωτήθηκε αν θα έδινε χάρη στον Μάναφορτ ή τον Κόεν, ο Τραμπ απέρριψε το ερώτημα. «Ούτε καν το έχω σκεφθεί... Είναι πάρα πολύ νωρίς για να το εξετάσω. Δεν έχουν καταδικαστεί για τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι για να δώσω χάρη», είπε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για τον Καναδά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters