Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

«Μόσχα, Κρεμλίνο, Πούτιν»: Εκπομπή για τον Ρώσο πρόεδρο στη ρωσική κρατική τηλεόραση (vid)

Newsbomb

Θα έχει θέμα τη ζωή και το έργο του Βλαντιμίρ Πούτιν

Η ρωσική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας εκπομπής με τίτλο «Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν» από 1η Σεπτεμβρίου, και η οποία θα έχει θέμα τη ζωή και το έργο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην πρώτη εκπομπή η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου, οι συντελεστές της εκπομπής εκθείαζαν τον Ρώσο πρόεδρο για την καλή φυσική του κατάσταση, το φορτωμένο πρόγραμμα εργασίας, την αγάπη του για τα παιδιά και την παρέμβαση που έκανε με τον τηλεοπτικό του διάγγελμα για το νομοσχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης η οποία είχε σκοπό να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην ρωσική κοινωνία.

Η εκπομπή ανακοινώθηκε από το κανάλι «Ρωσία-1» την παραμονή της προβολής της, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της, για το κάθε πότε θα προβάλλεται και ποιος θα είναι ο παρουσιαστής.

Στη συνέχεια όμως διευκρινίστηκε ότι κάθε εβδομάδα ο παρουσιαστής Βλαντίμιρ Σολοβιόφ και οι προσκεκλημένοι του θα μιλούν για το έργο και τον τρόπο με τον οποίο ξεκουράζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρώτη εκπομπή περιέγραψε την εκπομπή ως μια προσπάθεια να δείξουν πώς περνάει την εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ήταν αρκετά φορτωμένο, αφού βρέθηκε στο Κεμέροβο, το Νοβοσιμπίρσκ, τη Μόσχα και το Σότσι.

Η εβδομαδιαία αυτή εκπομπή για τον Ρώσο πρόεδρο, έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις και ερωτηματικά, για τους λόγους που αποφασίστηκε η προβολή της. Ένα μάλιστα από τα ερωτηματικά αυτά, που τέθηκε και στον εκπρόσωπο τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, είναι αν ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετέχει στην εκπομπή αυτή. «Ο πρόεδρος δεν έχει κανένα σχέδιο να συμμετάσχει», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Πεσκόφ.

Στο ερώτημα αν η εκπομπή θα προβάλλεται συστηματικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και όχι του Κρεμλίνου». Δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει την εκπομπή. «Για μας σημασία έχει τα όσα λέγονται για τον πρόεδρο, για το πρόγραμμα του να είναι σωστά, χωρίς στρεβλώσεις και να είναι πλήρη. Νομίζω ότι αυτό γίνεται. Αλλά σε ότι αφορά, το αν αρέσει ή δεν αρέσει (η εκπομπή), αυτό είναι κάτι που θα το πει ο τηλεθεατής και η εκτίμηση του αυτή μετριέται στα ποσοστά δημοτικότητας, την οποία προ το παρόν δεν γνωρίζω», διευκρίνισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την εμφάνιση της εκπομπής αυτής, στην πρόσφατη πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν, η οποία υπήρξε σημαντική μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης, από τα 55 στα 63 για τις γυναίκες και από τα 60 στα 65 για τους άνδρες.

Δείτε το βίντεο!

«Ο Πούτιν θέλει της ευημερία της ΕΕ και όχι τη διάλυση της»

Το Κρεμλίνο δεν συμμερίζεται την εκτίμηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ, Μακρόν, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα «η Ρωσία και ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμούν την ανάπτυξη, την ευημερία και την σταθερότητα της», δηλώνει το Κρεμλίνο.

Η δήλωση που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη σουηδική τηλεόραση SVT, ότι ο πρόεδρος Πούτιν οραματίζεται τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου, που έσπευσε να απαντήσει διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά και ο πρόεδρος έχει μιλήσει για αυτό, ότι ενδιαφερόμαστε, ώστε η επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, προβλέψιμη και σταθερή» δήλωσε ο Πεσκόφ υπενθυμίζοντας ότι ο Πούτιν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο βασικός εμπορικός και οικονομικό εταίρος της Ρωσίας ως προς τον όγκο συναλλαγών, παρότι «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής η Κίνα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου επεσήμανε επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας «έχουν ψυχρανθεί αρκετά» όχι με ευθύνη της ρωσικής πλευράς. «Νομίζουμε» ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ είτε της Ρωσίας, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το πλαίσιο σεβασμού του Πούτιν προς τον Μακρόν «ανταποκρίνεται απολύτως στην βάση της αμοιβαιότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δύο ηγετών δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο εποικοδομητικές σχέσεις εργασίας αλλά και καλές προσωπικές σχέσεις. Αυτό τους βοηθά να συζητούν αρκετά οξυμένα ζητήματα, ακόμη αν και μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου.

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη του στη σουηδική τηλεόραση SVT είχε δηλώσει: «Εκτιμώ τον Βλαντίμιρ Πούτιν και είμαι ένας από εκείνους που πιστεύουν ότι εμείς μαζί με την Ρωσία πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, χρειαζόμαστε μια τέτοια συζήτηση με την Ρωσία. Όμως το όνειρο του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η διάλυση της Ευρώπης».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης , η παρουσιάστρια της σουηδικής τηλεόρασης, ανέφερε στον Γάλλο πρόεδρο, ότι ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Σουηδίας «Δημοκράτες της Σουηδίας» Γίμι Όκεσον, που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, όταν ρωτήθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, ποιος πολιτικός τον εμπνέει περισσότερο ο Μακρόν ή ο Πούτιν, εκείνος δεν θέλησε να απαντήσει. Ο Εμανουέλ Μακρόν απαντώντας, είπε ότι ο πολιτικός αυτός δεν γνωρίζει «σε ποια σειρά πρέπει να μπαίνουν οι αξίες και τα πολιτικά συμφέροντα», ενώ δεν βλέπει τη διαφορά μεταξύ μια χώρας μέλους της ΕΕ που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μιας χώρας όχι τόσο ανεπτυγμένης στο θέμα αυτό όπως είναι η Ρωσία, η οποία «δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους Σουηδούς».

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ επισκέφθηκαν επίσημα για πρώτη φορά τη Ρωσία στο τέλος Μαΐου, ενώ παρέστησαν στο Διεθνές Οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Εκτός των άλλων ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Μόσχα για να παραστεί στον τελικό του Μουντιάλ-2018. Το καλοκαίρι οι δύο πρόεδροι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία είχαν συζητήσει το θέμα της Συρίας και την απεργία πείνας του κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπείας και της τρομοκρατικής δράσης, Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ.

Πηγές: AFP, Vedomosti, TASS