Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

ΚΟΣΜΟΣ

«Γαλάζια Πατρίδα»: Γέμισε το Αιγαίο με τουρκικά πλοία – Με «γαλάζια ασπίδα» απαντά η Ελλάδα

Newsbomb

Ως επίδειξη ισχύος και πυγμής χαρακτηρίζεται η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που ξεκίνησαν την Τετάρτη (27/02/2019) οι Τούρκοι, με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνολικά 103 πλοία (Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια) αποπλέουν με κατεύθυνση το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, ο ίδιος ο «σουλτάνος» απεύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό, στο πλαίσιο της άσκησης.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Δημοκρατίας έχει ήδη αρχίσει».

Ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν μαζικά εικόνες και πλάνα από την έξοδο των πολεμικών πλοίων.

Πλοία έχουν ήδη αποπλεύσει από τις βάσεις Γκιόλτζουκ (Golcuk, Θάλασσα του Μαρμαρά) και Ακσαζ (Aksaz, απέναντι από τη Ρόδο).

Παράλληλα ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Οι δυνάμεις των Τούρκων

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 103 τουρκικά πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων, μεταξύ των όποιων:

  • 13 φρεγάτες
  • 6 κορβέτες
  • 16 περιπολικά
  • 7 υποβρύχια
  • 7 ναρκαλιευτικά πλοία
  • 17 βοηθητικά σκάφη
  • 14 πλοία υποστήριξης
  • 22 αποβατικά πλοία
  • 1 εκπαιδευτικό πλοίο

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση-σενάριο πολέμου» και τονίζει πως επίλεκτες δυνάμεις του ναυτικού μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν και απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μέσα από τουρκική φρεγάτα.

Στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Cirit και Umtas. Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι φρεγάτες και οι κορβέτες θα χτυπούν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, τα πλοία θα εκτοξεύουν πυραύλους εναέριας άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο στρατός θα πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην ξηρά.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη «Γαλάζια Ασπίδα»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το militaire.gr, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να παρακολουθήσουν κάθε περίεργη κίνηση των Τούρκων στο Αιγαίο και να αντιδράσουν αναλόγως.

Όπως αναφέρει η ίδιαο πηγή, σο Στόλο υπάρχει ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και είναι ενδεικτικό ότι φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που επέστρεψε χθες από ταξίδι 25 ημερών, τέθηκε αμέσως σε δίωρη ετοιμότητα απόπλου.

Στην Πολεμική Αεροπορία δεν έχουν κάτι επιπλέον να κάνουν απ΄αυτό που κάνουν κάθε μέρα εδώ και δεκαετίες. Θα απογειώνονται και θα αναχαιτίζουν.

Σε ανάλογη ετοιμότητα βρίσκεται αυτονόητα και ο Στρατός Ξηράς.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αντιμετωπίζει ψύχραιμα την άσκηση των Τούρκων. Υπό το πρίσμα αυτό η λεγόμενη «Γαλάζια Ασπίδα» παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη.

Με πληροφορίες από το militaire.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγωνία για τον Κώστα Χαρδαβέλλα – Εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο (pics)

Καιρός: Η εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας! Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου (video)

Αποκάλυψη - σοκ για το φονικό στο Χαλάνδρι - Ο «πακεταρισμένος» και το ένοχο μυστικό