ΚΥΠΡΟΣ

Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου

Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου
Associiated Press

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων να ερευνήσει, να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) εξέφρασε ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Álvaro Castillo-Aguilar, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου.

Την θέση αυτή της Μαδρίτης για την κυπριακή ΑΟΖ επαναδιατύπωσε ο πρέσβης κατά την διάρκεια ομιλίας του στη δεξίωση που παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης (16/10) η ισπανική πρεσβεία στη Λευκωσία για την Εθνική Ημέρα της Ισπανίας, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που δημιουργούνται από τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με τα Βαρώσια, η Λευκωσία παραμένει επικεντρωμένη για δημιουργία ενός κλίματος που να ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Διαπραγματεύσεις που θα στοχεύουν στην εξεύρεση μιας λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μια λύση που θα επανενώσει την Κύπρο, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε, εξάλλου, ευγνωμοσύνη προς τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Ζοζέπ Μπορέλ, για τη στήριξη που πρόσφερε η χώρα του προς τις θέσεις της Κύπρου κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα (14/10), σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφρασε επίσης τη βαθιά εκτίμηση της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη θέση και τη σθεναρή στήριξη της Ισπανίας «αναφορικά με τις προσπάθειές μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Ισπανός πρέσβης επαναβεβαίωσε, από την πλευρά του, τη δέσμευση της χώρας του να συνεχίσει να υποστηρίζει την Κύπρο στο να φθάσει σε μια συνολική λύση του Κυπριακού, ικανή να επανενώσει το νησί και τον λαό του, και να διασφαλίσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα χωρίς ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα, και εγγυήσεις. Ακόμη επαίνεσε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Ισπανός πρέσβης είπε επίσης, μεταξύ άλλων, πως οι σχέσεις Ισπανίας και Κύπρου είναι εξαιρετικές και πως «γιορτάζουμε φέτος 52 χρόνια εγκαθίδρυσης των επίσημων διπλωματικών μας σχέσεων. Εταίροι και σύμμαχοι εντός της ΕΕ, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και όμοιες θέσεις σε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων, όπως το κράτος δικαίου, η εδαφική ακεραιότητα, η δημοκρατία και η αλληλεγγύη», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση που η διμερής συνεργασία Κύπρου και Ισπανίας έχει αναπτυχθεί σε ένα άριστο επίπεδο, σε διάφορους τομείς, τόσο εντός όσο και εκτός του πλαισίου της ΕΕ. Σημείωσε πως «μπορούμε να συνεχίσουμε να προάγουμε τους δεσμούς μας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ειδικότερα σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η εκπαίδευση», εκφράζοντας αποφασιστικότητα και ετοιμότητα «να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κύπρος και η Ισπανία συνδέονται με στενούς δεσμούς φιλίας και πως ως νότια ευρωπαϊκά κράτη και στενοί εταίροι στην ΕΕ μοιράζονται τους ίδιους ευγενείς σκοπούς και φιλοδοξίες και είναι και οι δυο σθεναρά προσκολλημένες στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως ψηλά επίπεδα θαλάσσιας μόλυνσης, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, μεταξύ άλλων. Αυτό προσδίδει στη συνεργασία μας ολοένα και περισσότερο νόημα, ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις εντός της ΕΕ αλλά και να βρούμε συλλογικά λύσεις με τους γείτονές μας στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως τόσο η Ισπανία όσο και η Κύπρος έχουν μακροχρόνια παράδοση στο να εργάζονται εποικοδομητικά με τους γείτονές τους και επομένως μπορούν να ενεργούν ως γέφυρα μεταξύ αυτών και της ΕΕ. «Το σχήμα MED7 (εφτά μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ), του οποίου είμαστε και οι δυο ιδρυτικά μέλη, είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο όργανο από αυτή την άποψη και όχι μόνο», σημείωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ – Προσοχή! Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής (Όλη η λίστα)

«Κλείδωσε» η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

Σχετικές ειδήσεις