ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκία: Να «παγώσουν» όλες οι γεωτρήσεις έως ότου λυθεί το Κυπριακό

Τουρκία: Να «παγώσουν» όλες οι γεωτρήσεις έως ότου λυθεί το Κυπριακό

Να σταματήσουν από κοινού όλες οι γεωτρήσεις μέχρις ότου επιλυθεί το Κυπριακό, ζητά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, αφού επιτίθεται στην Ιταλία για τη χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής διπλωματίας, επαναλαμβάνει ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα ως προς το φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του νησιού ως συνιδιοκτήτες του νησιού».

«Βάσει αυτών των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες αναζήτησης και γεώτρησης στην εταιρία TPAO το 2011. Η TPAO συνεχίζει αυτές τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης με βάση αυτές τις άδειες, όχι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, αλλά την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», συνεχίζει και επισημαίνει ότι «Μέχρις ότου διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτά, η TPAO θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της με βάση αυτές τις άδειες».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Άγκυρα αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την προοπτική ενός μορατόριουμ για το ζήτημα της ΑΟΖ και ζητά το «πάγωμα» όλων των γεωτρήσεων στην περιοχή έως ότου λυθεί το Κυπριακό.

«Η εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε με απόλυτη παύση όλων των δραστηριοτήτων στον νότο του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είτε με τη συνεργασία των Ελληνοκύπριων με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι' αυτόν τον λόγο, καλούμε όλα τα μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα στέλνει και το εξής μήνυμα με αποδέκτες τη Λευκωσία και τη διεθνή κοινότητα: «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ο περιορισμός της περιοχής της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για περιορισμό, με μια οντότητα που εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1963. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων».

Στο πλαίσιο του νέου ανακοινωθέντος η Τουρκία επίσης, έκανε γνωστή την αντίθεση της με την κριτική που δέχεται για τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και υπενθυμίζει ότι η διεθνή κοινότητα τήρησε σιωπηλή στάση απέναντι σε παρόμοια συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου το 2003.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Μην ασχολείστε μαζί μας και δεν θα σας συμβεί το παραμικρό

Παναγιωτόπουλος: Θα αντιδράσουμε αν η Τουρκία παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές»

Σχετικές ειδήσεις