ΚΥΠΡΟΣ

Στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ

Στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ

Αμυντική συνεργασία, που θα περιλαμβάνει την προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψαν η Κύπρος και το Ισραήλ.


Συγκεκριμένα οι δύο συμφωνίες υπεγράφησαν στο Τελ Αβίβ, μεταξύ του Κύπριου υπουργού Αμυνας, κ. Δ. Ηλιάδη, και του Ισραηλινού ομόλογού του, κ. Εχούντ Μπάρακ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμφωνίες αυτές ακολουθούν την συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τον πρόσφατο εντοπισμό του πλούσιου κοιτάσματος στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Μάλιστα σε ομιλία του ο κ. Μπάρακ έκανε λόγο για την αρχή μιας μακροχρόνιας φιλίας, ενώ ο κ. Ηλιάδης έκανε λόγο για αναβαθμισμένη συνεργασία των δύο χωρών, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Επίσης σήμερα μεταβαίνει στο Ισραήλ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Κύπρου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος θα πραγματοποίησει συνομιλίες με όλη την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.

Η Λευκωσία έδωσε ήδη το «πράσινο φως» για την έναρξη νέοου γύρου αδειοδοτήσεων σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων και στα υπόλοιπα 13 θαλάσσια οικόπεδα εντός της ΑΟΖ.