ΚΥΠΡΟΣ

Στα κατεχόμενα η κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς

Στα κατεχόμενα η κηδεία του  Ραούφ Ντενκτάς

Με την οικογένειά του, την παρουσία της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και εκπροσώπων από διάφορες χώρες τελέστηκε σήμερα στα κατεχόμενα η κηδεία και η ταφή του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.


Η ταφή της σορού του Ραούφ Ντενκτάς έγινε νωρίς το απόγευμα στο «πάρκο δημοκρατίας» ενώ στον ίδιο χώρο θα στηθεί μαυσωλείο στη μνήμη του πρώην Τ/κ ηγέτη.

Για την ταφή του χρησιμοποιήθηκε χώμα από την Τουρκία, τον τεκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και τον τάφο του γιου του Ραΐφ Ντενκτάς, όπου ο ίδιος είχε εκδηλώσει παλαιότερα επιθυμία να ταφεί.

Η τουρκική ηγεσία με ειδικές πτήσεις μετέβη στα κατεχόμενα για να παραστεί στην κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ έφθασε τελευταίος στο λεγόμενο προεδρικό, όπου το φέρετρο του Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονταν σε δημόσιο προσκύνημα από χθες.

Νωρίτερα είχαν σπεύσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μεσίρ Αταλάι, ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, ο Υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής πολιτικής, Φατμά Σιαχίν, ο Αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η κηδεία έγινε «δημοσία δαπάνη», και παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Μεβλούτ Τσαβούσλογου, ο ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο πρώην Πρόεδρος του ίδιου κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Μπασούμ Τουρκέρ, ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ και Πρόεδροι μικρότερων τουρκικών κομμάτων, ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ και ο αρχηγός ξηράς, στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της χήρας του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας επί εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Ραχσιάν.

Στην κηδεία παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι από το Κόσοβο, το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τα Σκόπια, το Πακιστάν και τη Βουλγαρία.

Ο κόσμος, χειροκρότησε όταν το φέρετρο, το οποίο κρατούσαν στρατιώτες, έφθασε από το λεγόμενο προεδρικό στην πλατεία Ινονού, όπου τοποθετήθηκε σε ανοικτό στρατιωτικό όχημα. Ο κόσμος κρατούσε σημαίες του ψευδοκράτους, αφίσες με τον Ραούφ Ντενκτάς και πανό που έγραφαν ''Θα ζεις για πάντα μαζί μας'', ''Δεν θα σε ξεχάσουμε'', ''Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας''.

Το όχημα με το φέρετρο συνόδευε στρατιωτική πομπή. Επίσημοι και μη ακολούθησαν πεζοί μέχρι το Σελιμίγιε τζαμί, στο οποίο έχει μετατραπεί ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, μέσω της πλατείας Σεραγιού, όπου οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι.

Να σημειωθεί πως τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στην κατεχόμενη εντός των τειχών Λευκωσίας με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, ενώ κλειστά στα κατεχόμενα ήταν σήμερα τα σχολεία, η ''δημόσια υπηρεσία'', οι τράπεζες και πολλά ιδιωτικά γραφεία. Μετά και την ταφή ο ''δήμος'' κατεχόμενης Λευκωσίας και άλλες οργανώσεις κερνούσαν στον τσεσμέ (πηγή νερού) δίπλα από την πύλη Κερύνειας, σούπα σε όλον τον κόσμο, κάτι που, όπως σημειώθηκε, για πρώτη φορά γίνεται στα κατεχόμενα.

Της νεκρώσιμης τελετής στο τζαμί προέστη ο ''υπεύθυνος θρησκευτικών υποθέσεων'', Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αφιέρωσε τη ζωή του στον τ/κ ''λαό'' και αφιερώθηκε στο να προάγει τις αξίες των Τ/κ. Ο Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε, ήταν πιστός και κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί γι' αυτόν.

Κάλεσμα σε προσευχή για την κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς διαβάστηκε σήμερα σε όλα τα τζαμιά στην Τουρκία.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά τόσο γύρω από το ''προεδρικό'' και το τζαμί όπου τελέστηκε η κηδεία, όσο και στους δρόμους απ' όπου πέρασε το όχημα με το φέρετρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν και ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναχώρησαν έπειτα από την ολοκλήρωση της τελετής στο τζαμί και δεν παρέστησαν στην ταφή.