ΚΥΠΡΟΣ

Καμία πρόοδος στο Κυπριακό

Καμία πρόοδος στο Κυπριακό

Άκαρπη απέβη η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στο GreenTree του Λονγκ Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη.

O Δημήτρης Χριστόφιας φαίνεται ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πως, αν χρειαστεί, οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως δεν αποδέχεται κανένα χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, «έγινε συζήτηση για συντήρηση», ενώ τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν κάποιες ιδέες, αλλά δεν σημειώθηκε καμία σύγκλιση και «τα πράγματα δεν προχωρούν».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιθώρια για επιτυχές αποτέλεσμα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι στις σημερινές συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί η βάση για συγκλίσεις και ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν «αποφασιστικές κινήσεις, κρατώντας το μεγάλο όραμα για ενωμένη Κύπρο».

Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφασίσει πάντως πώς θα προχωρήσουν, αν το σκηνικό δεν αλλάξει σήμερα.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενδέχεται να αναζητηθεί «κάποια πρόοδος», ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη Λευκωσία με τον ορισμό μιας νέας κοινής συνάντησης σε περίπου δύο μήνες, αλλά με «διαφορετικά δεδομένα και διφορούμενες ερμηνείες», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τα κεφάλαια που συζητήθηκαν χθες ήταν η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και η ιθαγένεια, επί των οποίων ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έκανε καμία καινούρια πρόταση, ώστε να πλησιάσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ.

Τέλος, δεν ζητήθηκε και δεν δόθηκε κανένα περίγραμμα, ενώ ο κ. Ερογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για διαρροές προς τα ΜΜΕ.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα με τον Μπαν Κι-μουν, ο οποίος θα επιστρέψει το μεσημέρι στο Green Tree για να παρακαθίσει ξανά σε γεύμα μαζί τους και να παραμείνει μέχρι τις 6 το βράδυ (τοπική ώρα) που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, προσβλέποντας ότι η σημερινή μέρα θα είναι εποικοδομητική.