ΚΥΠΡΟΣ

«Οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό σοκ»

«Οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό  σοκ»

Oι κυπριακές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν το ελληνικό «σοκ», χωρίς κρατική στήριξη, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.


Συγκεκριμένα δήλωσε ότι το κράτος, σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα, είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια τυχόν του ζητηθεί για στήριξη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

«Το θέμα της κατάστασης των κυπριακών τραπεζών και της εμπλοκής τους στην ελληνική αγορά το παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, με πολλή προσοχή, γι' αυτό κρίνω ότι, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες είναι σε θέση να ανταποκριθούν με τις δικές τους δυνάμεις και να απαντήσουν στα οποιαδήποτε ερωτήματα και απαιτήσεις τους ζητηθούν, με βάση την απόφαση που έχει σχέση με την αξία των ελληνικών ομολόγων», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός.

Όσον αφορά στους οίκους Moody's και Fitch, από τους οποίους αναμένεται η έκδοση αξιολογήσεων για την κυπριακή οικονομία τις επόμενες δύο μέρες, ο κ. Καζαμίας είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και τεχνοκράτες του υπουργείου, βρίσκονται σε διαρκή επαφή μαζί τους σε μια προσπάθεια να τους δοθεί η πληρέστερη εικόνα για τα δημοσιονομικά της κυπριακής οικονομίας.

«Η πληροφόρηση που τους δίνουμε αφορά επίσης και τον τραπεζικό τομέα και την εμπλοκή τους στον ελληνικό χώρο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Καζαμίας δεν προχώρησε σε καμία πρόβλεψη για τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης Fitch και Moody's.