ΚΥΠΡΟΣ

Μπαγίς: Συνολική λύση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούλιο

Μπαγίς: Συνολική λύση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούλιο

Επίλυση του Κυπριακού πριν από τον Ιούλιο θέλει η Τουρκία, για να μην υπάρξει «θέμα» με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπαγίς εξέφρασε την ελπίδα «οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου να σφίξουν τα χέρια πριν από τον Ιούλιο ώστε το Κυπριακό να μη γίνει θέμα, αλλά να έχει λυθεί και να αποτελεί ευκαιρία στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Επίσης, υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να υποστηριχθούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Από τη μεριά του ο κ. Σουλτς τόνισε ότι στόχος στη διάρκεια της θητείας του θα είναι η προσήλωση στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, υποστήριξε ότι, ο όρος «ευρωπαϊκή προοπτική» σημαίνει πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να παραμένουν σταθερά στις υποσχέσεις τους για την υποψηφιότητα της Άγκυρας. Υποψηφιότητα η οποία, όπως είπε, συνιστά «μακρύ και δύσκολο δρόμο».