ΚΥΠΡΟΣ

Βαρώσια: Μετά από 46 χρόνια γύρισαν σαν επισκέπτες οι Αμμοχωστιανοί

Βαρώσια: Μετά από 46 χρόνια γύρισαν σαν επισκέπτες οι Αμμοχωστιανοί
Μετά από 46 χρόνια, Αμμοχωστιανοί επέστρεψαν στα Βαρώσια (φωτο αρχείου)
AP Images

Βαρώσια: Περίπου μισό αιώνα μετά, οι Αμμοχωστιανοί επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη για να συναντήσουν μια πόλη – φάντασμα, με ερειπωμένα κτήρια αλλά γεμάτα αναμνήσεις.

Ήταν Ιούλιος του 1974 όταν χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, υπό τον φόβο των σφαγών στην Αμμόχωστο.

Σήμερα, μετά από 46 χρόνια, άνθρωποι που γεννήθηκαν και έζησαν εκεί αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις εστίας τους μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επέστρεψαν στα Βαρώσια.

Η εικόνα που αντίκρισαν, βέβαια, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που πάντα είχαν στην καρδιά και το μυαλό τους. Οι Αμμοχωστιανοί συνάντησαν μια σειρά από ερειπωμένα σπίτια, μια βουβή πόλη-φάντασμα και προφανώς πέρα από τη συγκίνηση τα συναισθήματά τους κατακλύστηκαν και από οργή.

«Εδώ γεννήθηκα, σε αυτό τον χώρο», αναφέρει ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκε ξανά στα Βαρώσια, ενώ μια γυναίκα προσθέτει. «Ξέραμε το σπίτι του καθένα, πηγαίναμε στις αυλές, μέσα στα σπίτια». Ο Παύλος Ιακώβου, ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί κατέγραψε με την κάμερά του τα πρώτα λεπτά της παρουσίας του στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. «Τα ρήμαξαν όλα, δεν άφησαν τίποτα», σχολίασε γεμάτος πικρία.

Με τα ίδια συναισθήματα να την κυριεύουν, μίλησε και η Άννα Μαραγκού, βλέποντας από μακριά το σπίτι της το οποίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει αφού η θάλασσα είχε διαβρώσει τα πάντα. «Οι μνήμες αυτής της περιοχής είναι συνταρακτικές. Εδώ ζούσε κόσμος. Ο κόσμος της Αμμοχώστου δεν ήταν μακριά από τη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως το παραλιακό μέτωπο στο Βαρώσια, άνοιξε ξανά πριν από λίγες ημέρες στην Τουρκία επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα της Κύπρου που συνεχίζει να είναι μια «ανοικτή πληγή» από το 1974 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, την Κυριακή (18/10) διεξήχθησαν οι εκλογές στα κατεχόμενα, με τον Ερσίν Τατάρ όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα να είναι ο νικητής με ποσοστό 51,74% έναντι του Μουσταφά Ακιντζί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Κάποιος να τον σταματήσει! Τα 10 ανοιχτά μέτωπα του «σουλτάνου» σε τρεις ηπείρους