ΚΥΠΡΟΣ

Στη φυλακή Κύπριος χάκερ που καταδικάστηκε στις ΗΠΑ

Στη φυλακή Κύπριος χάκερ που καταδικάστηκε στις ΗΠΑ

Ο Joshua Polloso Επιφανίου, 22 ετών, από τη Λευκωσία, καταδικάστηκε χθες Τετάρτη (17/03) στη Βόρεια Περιφέρεια της Τζόρτζιας από τον δικαστή των ΗΠΑ Mark H. Cohen σε 12 μήνες και μία ημέρα φυλάκιση, πέραν των σχεδόν τεσσάρων ετών.

Ο Επιφανίου ήταν υπό κράτηση από τη σύλληψή του στην Κύπρο τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με το United States Department of Justice.

Ομολόγησε ένοχος για τις ομοσπονδιακές κατηγορίες απάτης με υπολογιστή που ασκήθηκαν στην Αριζόνα και στη Βόρεια Περιφέρεια της Τζόρτζια. Ως αποτέλεσμα της καταδίκης του, ο Επιφανίου έχασε $389.113 και 70.000 ευρώ, ενώ πλήρωσε $600.000 ως αποζημίωση στα θύματα της απάτης του. Ο Επιφανίου είναι ο πρώτος Κύπριος υπήκοος που εκδόθηκε από την Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί απειλή τόσο για το ατομικό μας απόρρητο όσο και για την ασφάλεια των αμερικανικών εταιρειών», δήλωσε ο αναπληρωτής δικηγόρος των ΗΠΑ Άντονι Μάρτιν. «Θα εργαστούμε επιμελώς μαζί με τους συνεργάτες μας για την επιβολή του νόμου για να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες εντοπίζονται και οδηγούνται στη δικαιοσύνη».

Μεταξύ Οκτωβρίου 2014 και Μαΐου 2017, ο Eπιφανίου παραβίασε ιστότοπους και παρακολούθησε την διαδικτυακή κίνηση για να εντοπίσει στόχους για εκβιασμό. Αφού επέλεξε διαδικτυακούς στόχους, ο Eπιφανίου συνεργάστηκε με συνωμότες για να κλέψει προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων των ιστότοπων. Στη συνέχεια, ο Επιφανίου χρησιμοποίησε διακομιστές μεσολάβησης που βρίσκονται σε ξένες χώρες για να συνδεθεί σε λογαριασμούς email και να στείλει μηνύματα στους ιστότοπους με απειλές να διαρροή ευαίσθητων δεδομένων, εκτός εάν πληρωθούν λύτρα σε κρυπτογράφηση.

Τα θύματα της τρομοκρατικής χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών του Επιφανίου ήταν ένας διαδικτυακός ιστότοπος αθλητικών ειδήσεων που ανήκει στην Turner Broadcasting System Inc στην Ατλάντα της Τζόρτζιας, ένας δωρεάν εκδότης διαδικτυακών παιχνιδιών που εδρεύει στο Irvine της Καλιφόρνια, μια εταιρεία υλικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, μια διαδικτυακή ιστοσελίδα για την απασχόληση με έδρα στο Ίνσμπρουκ της Βιρτζίνια και ένας ιστότοπος αναφορών καταναλωτών, το Ripoff Report, με έδρα το Φοίνιξ της Αριζόνα.

Μετά τον εκβιασμό του Ripoff Report, ο Επιφανίου παραβίασε επίσης τον ιστότοπο του για να αφαιρέσει διαδικτυακά παράπονα κατόπιν αιτήματος πληρωμής πελατών. Ο Επιφανίου και ο συνεργάτης του, Pierre Zarokian , χρέωναν τους πελάτες μεταξύ 1.000 και 5.000 $ για κάθε αφαίρεση καταγγελιών. Ο Επιφανίου κατηγορήθηκε με κατηγορητήριο στην Αριζόνα, ενώ ο Zarokian καταδικάστηκε πέρσι.

«Αυτό το άτομο κυνηγούσε τους ανθρώπους για το δικό του προσωπικό κέρδος», δήλωσε ο Sean Kaul, ειδικός υπεύθυνος του FBI Phoenix Field Office. «Οι πράκτορες, οι αναλυτές και το προσωπικό υποστήριξης του FBI εργάστηκαν ακούραστα σε αυτήν την υπόθεση. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το FBI έχει μεγάλη εμβέλεια και ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και να χρησιμοποιούμε εταιρικές σχέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με ξένες εταιρικές σχέσεις για να εντοπίσουμε εγκληματίες».

Το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών διεξήγαγε την έρευνα σε αυτήν την υπόθεση. Οι ξένοι συνεργάτες επιβολής του νόμου συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας της Κύπρου. Τα Γραφεία των Εισαγγελέων των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Αριζόνα και για τη Βόρεια Περιφέρεια της Τζόρτζιας χειρίστηκαν τη δίωξη, με τη βοήθεια του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων του Ποινικού Τμήματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.