ΚΥΠΡΟΣ

Τατάρ: Έχω κυπριακό διαβατήριο - Αν υπάρχει τρόπος θα το επιστρέψω

Τατάρ: Έχω κυπριακό διαβατήριο - Αν υπάρχει τρόπος θα το επιστρέψω

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ παραδέχθηκε σήμερα Τετάρτη ότι κατέχει κυπριακό διαβατήριο, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. 

«Εάν ένας τρόπος υπάρχει, θα το επιστρέψω» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως έχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ.

«Εγώ γεννήθηκα πριν το 1974, έχω, αλλά δεν το χρησιμοποίησα». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Τατάρ, προσπαθεί να οδηγήσει αλλού την αναφορά του σε «συμπολίτες» απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίου. «Έτσι, θέλει να πει, πήρατε αυτό το διαβατήριο, δηλώνετε υποταγή σε μένα».

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Κίπρις ποστασί, ο κ. Τατάρ είπε ότι εάν «ο λαός μου, οι άνθρωποί μου χρησιμοποιούν αυτό το διαβατήριο, είναι μια ανάγκη. Δυστυχώς, είναι προνόμιο του κράτους που σφετερίζονται. Οι άνθρωποί μας επωφελούνται της ελεύθερης διακίνησης με αυτό το διαβατήριο. Οι Τουρκοκύπριοι που έχουν την ταυτότητα, διαμένουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά; Ψηφίζουν τον Αναστασιάδη;»

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του την 1η Απριλίου είπε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ο λαός του «ΕΟΚΑτζήδες». «Εγώ και ενώπιον των ΗΕ του μετέφερα την αντίδρασή μου σε αυτό. Του είπα ‘θέλεις υποτίθεται μια δομή ομοσπονδίας μαζί μας, αλλά αυτά λες’. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση τους. Αλλά σε εμάς έχει κάποιους που δεν κατάλαβαν ακόμα τις πραγματικότητες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε ο Ερσίν Τατάρ, «μας κατηγόρησε για οθωμανική αλαζονεία» και είπε ότι αυτό το αίτημα – η συνεργασία στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών – είναι αυτό που επιθυμεί ο τ/κ «λαός».

Υπενθυμίζεται πως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του χθες ανέφερε "ένα από τα επιχειρήματα που ανέπτυσσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Γενεύη ήταν ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, θεώρησε ότι πρόσβαλα τους Τουρκοκύπριους διότι τους αποκάλεσα συμπολίτες μου. Ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω: 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο;"

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρώην αποκαλούμενος «Υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, σε σχέση με την κατοχή εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκοκύπριους, τονίζοντας ότι αν και ο ίδιος δεν θεωρεί σωστό να έχει, εντούτοις, οι «πολίτες» του ψευδοκράτους μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για υπηκοότητα.

Όπως είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι, λόγω των καθηκόντων που είχε στο παρελθόν, δεν θεώρησε πρέπον να κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, προσθέτει πως «δεν το θεωρούμε λάθος ή περίεργο για τους πολίτες μας να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα». Εξηγώντας, ανέφερε πως από τη στιγμή που η «ΤΔΒΚ» θεωρείται κράτος, δεν είναι κακό να έχει κάποιος διπλή υπηκοότητα αφού είναι μια πρακτική που απαντάται διεθνώς.

Στηρίζοντας την άποψή του, τόνισε ότι η απόκτηση διαβατηρίου είναι δικαίωμα των Τ/κ από το 1960, ενώ κάποιοι έχουν επίσης και τουρκικό διαβατήριο. Ανέφερε επίσης πως οι Τουρκοκύπριοι το χρειάζονται γιατί τους παρέχει ευκολίες για τα ταξίδια και μειωμένα πανεπιστημιακά δίδακτρα για το εξωτερικό.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει την κατοχή των εγγράφων με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «δεν είναι μια σχέση που δημιουργεί αναγνώριση από την «ΤΔΒΚ», με την έννοια του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας ότι και Ελληνοκύπριοι έχουν έγγραφα από την «ΤΔΒΚ».

Δεν θέλησε δε να σχολιάσει την κατοχή τέτοιων εγγράφων από τον Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ωστόσο πως ο κάθε ένας έχει την δική του πολιτική στάση, αλλά ο ίδιος δεν το θεωρεί σωστό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβαστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.093 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 96 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 765 οι διασωληνωμένοι