ΚΥΠΡΟΣ

Εξετάζεται η άρση της ασυλίας του προέδρου Χριστόφια

Εξετάζεται η άρση της ασυλίας του προέδρου Χριστόφια

Στις 3 Μαΐου αναμένεται να εξεταστεί η άρση της ασυλίας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, έπειτα από απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, σχετικά με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, τον περασμένο Ιούλιο.

Την αίτηση έχουν υποβάλλει οι συγγενείς τριών θυμάτων, σύμφωνα με την οποία ζητούν απαντήσεις για το τραγικό δυστύχημα. Συγκεκριμένα, επιθυμούν να μάθουν αν θεωρείται η πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, ατιμωτικό αδίκημα ή όχι, τι ορίζει ως ατιμωτικό αδίκημα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ερμηνεία του Συντάγματος σχετικά με το λειτούργημα τού Προέδρου της Δημοκρατίας και το ερώτημα αναφορικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, κατά τη σημερινή διαδικασία, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, εισηγήθηκε η προσφυγή των συγγενών να κριθεί αβάσιμη, επικαλούμενος το άρθρο 134 τού Συντάγματος. Η υπεράσπιση διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να απορριφθεί μια αίτηση προτού εξεταστεί.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησαν να δοθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας γραπτή αγόρευση εντός τριών εβδομάδων από σήμερα, όπου θα αναφέρει αλλά και θα αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι οι αιτήσεις πρέπει να απορριφθούν.