ΚΥΠΡΟΣ

Προκαλεί ο Έρογλου: «H Aμμόχωστος αναπόσπαστο κομμάτι μας»

Προκαλεί ο Έρογλου: «H Aμμόχωστος αναπόσπαστο κομμάτι μας»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι τα Βαρώσια (περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου) είναι «αναπόσπαστο κομμάτι» του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τον Έρογλου το θέμα της περίκλειστης περιοχής είναι μέρος μια συνολικής λύσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι είναι εκτός συζήτησης η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών.

Τι απαντά η Κυπριακή πλευρά

Εκτός πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ», για «άνοιγμα» της Αμμοχώστου από την τουρκική πλευρά, την 1η Απριλίου.

Αυτά δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την πάγια τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, να μην γίνονται αποδεκτές ενέργειες ή κινήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και είναι εκτός των αποφάσεων τού ΟΗΕ ή τις παραβιάζουν.

Σχετικά με την περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε την πρόταση του πρόεδρου Χριστόφια, το 2010, να αποδοθεί η περιοχή στα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρόταση αυτή, που στηριζόταν στο ψήφισμα 550 τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προέβλεπε την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διεξαγωγή εμπορίου των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ασφαλώς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δυστυχώς, η Τουρκία και σε αυτή την πρωτοβουλία απάντησε αρνητικά, παρά το προφανές κίνητρο που έχει για την υιοθέτησή της», σημείωσε ο κ. Στεφάνου. Αντιδράσεις για το δημοσίευμα της «Μιλιέτ», με την επιφύλαξη ότι αυτό εκφράζει τις προθέσεις της τούρκικης κυβέρνησης, υπήρξαν και από το ΑΚΕΛ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού κόμματος, Γιώργος Λουκαίδης έκανε λόγο για απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Μια πράξη υπονόμευσης, τόσο της διαδικασίας όσο και τού κλίματος στο Κυπριακό εν γένει» θεωρεί την υποτιθέμενη πρόθεση για «άνοιγμα» της Αμμοχώστου από την τουρκική πλευρά.