ΚΥΠΡΟΣ

Φαβορί για την τράπεζα Κύπρου ο Π. Δημητριάδης

Φαβορί για την τράπεζα Κύπρου ο Π. Δημητριάδης

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου φαίνεται να είναι σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», ο καθηγητής Οικονομικών Πανίκος Δημητριάδης.


Ο Κος Δημητριάδης ως απόφοιτος του Cambridge διδάσκει στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Leicester. Η εφημερίδα "Πολίτης'' γράφει ότι ο Κος Δημητριάδης έχει αποδεχθεί σχετική πρόταση που του έχει γίνει από την κυπριακή κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα του "Πολίτη" είναι το πρώτο που αναφέρει ως κλεισμένη υπόθεση το διορισμό του Δημητριάδη, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Αθανάσιου Ορφανίδη, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει στις 30 Απριλίου.

Πηγές με γνώση του ζητήματος χαρακτήρισαν, ωστόσο, «πρόωρη» την είδηση της εφημερίδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, απάντησε: «Την ώρα που πρέπει. Είναι απλό. Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία της θητείας του διοικητή. Την ώρα που πρέπει θα ανακοινώσουμε και ονόματα και πράγματα».

Ο Ορφανίδης, που απολαμβάνει ευρείας εκτίμησης διεθνώς, έχει τεταμένες σχέσεις με την κυβέρνηση Χριστόφια εξαιτίας των θέσεών του σε σειρά θεμάτων, όπως την τιμαριθμοποίηση των μισθών.

Ο μόνος σύμμαχος του Ορφανίδη στην κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, υπέβαλε την παραίτηση του νωρίτερα τον Μάρτιο για λόγους υγείας.

Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η θητεία του, ο Ορφανίδης θα χάσει τη θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ, ο Ορφανίδης ήταν υπέρμαχος της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για να αντιμετωπιστεί η χρηματοοικονομική κρίση.

Ο Ορφανίδης ανήκε ακόμα στους αρχιτέκτονες του προγράμματος αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών από την ΕΚΤ.