ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Αυτό είναι το «ισραηλινό μάτι» που θα επιτηρεί την Πράσινη Γραμμή (vid)

Κύπρος: Αυτό είναι το «ισραηλινό μάτι» που θα επιτηρεί την Πράσινη Γραμμή (vid)
Το σύστημα θα παρέχει 24ωρη παρακολούθηση μέσω καμερών της γραμμής κατάπαυσης του πυρός
sigmalive

Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Κύπρου υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη μια σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής.

Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, η εταιρεία που θα αναλάβει να δημιουργήσει την πλατφόρμα είναι η Elbit Systems. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Yair Kulas, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, γνωστό ως SIBAT, και τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, αντισυνταγματάρχης Χρήστος Πιερής, φέρεται να είπε ότι το Bloomberg είπε ότι το σύστημα θα αναπτυχθεί στην αξία των 27,5 εκατομμύρια ευρώ και θα παρέχει 24ωρη παρακολούθηση μέσω καμερών της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Yπενθυμίζεται ότι στις καταστροφικές πυρκαγιές της Οράς τον περασμένο Ιούλιο είχαν σπεύσει και δυνάμεις πυρόσβεσης από το Ισραήλ οι οποίες έκαναν χρήση των συστημάτων της Eldib.

Τομείς δραστηριοποίησης

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, πρόκειται για όμιλο υψηλής τεχνολογίας που ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στον τομέα της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας. Αναπτύσσει και παρέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αερομεταφερόμενων, χερσαίων και ναυτικών συστημάτων και προϊόντων για άμυνα, εσωτερική ασφάλεια και εμπορικές εφαρμογές.

Οι κύριες δραστηριότητες της Elbit Systems περιλαμβάνουν:

  • στρατιωτικά αεροσκάφη και συστήματα ελικοπτέρων
  • συστήματα εμπορικής αεροπορίας και αεροδομές
  • συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας
  • συστήματα ηλεκτροοπτικής, νυχτερινής όρασης και αντιμέτρων
  • συστήματα χερσαίων οχημάτων
  • πολεμοφόδια
  • συστήματα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR) και κυβερνοχώρου·
  • ηλεκτρονικό πόλεμο και συστήματα πληροφοριών σήματος και
    άλλες εμπορικές δραστηριότητες

Επιτήρηση και Αναγνώριση

Ειδικά για τα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης, η εταιρεία διαθέτει μέσα για όλες τις εφαρμογές μακρινής-μακρινής εμβέλειας. Εγκατεστημένα σε κινητές πλατφόρμες, καθώς και σε σταθερούς πύργους και πυργίσκους, αυτά τα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών τακτικής υψηλής ποιότητας για το πεζικό, το πυροβολικό και άλλες επίγειες δυνάμεις.

Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στις δυνάμεις αναγνώρισης να ενισχύσουν τον συνεργατικό σχεδιασμό και να διεξάγουν δραστηριότητες ρουτίνας πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και κυριαρχίας εδάφους μέσω της κοινής χρήσης μιας κοινής επιχειρησιακής εικόνας (COP). Επιπλέον, τα συστήματα επιτρέπουν την παρακολούθηση/παρακολούθηση συμβάντων και τη διαλειτουργικότητα διαφόρων πόρων και υπηρεσιών μεταξύ των δυνάμεων αναγνώρισης εντός του πεδίου ελέγχου.

Η Elbit Systems έχει υπηρεσίες που περιλαμβάνουν ενσωματωμένες πλατφόρμες που είναι εξοπλισμένες με κάμερες LRF, CCD και FLIR, και επιπλέον των ελαφριών φορητών συστημάτων.

Η ανησυχία της Τουρκίας

Σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία, η Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) σημείωσε ότι καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ισχυρότερες σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων, οι ισραηλινές εταιρείες έχουν υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με την Ελλάδα και τώρα και με την Κύπρο», είπε η Lindenstrauss. «Ενώ η εξέλιξη των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας Κύπρου ήταν αξιοσημείωτη, υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσογείου, υπάρχει ανησυχία ότι το Ισραήλ θα εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό με τρόπο που θα προκαλέσει αυξανόμενες τριβές μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ», σημειώνεται.

ΠΗΓΗ:sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές