ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης: Συζήτηση για την προετοιμασία έγγραφου επιλογών για τα Βαρώσια

Χριστοδουλίδης: Συζήτηση για την προετοιμασία έγγραφου επιλογών για τα Βαρώσια
Το απόγευμα οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν σε άτυπη Υπουργική σύνοδο με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
ΚΥΠΕ

Tη διαμόρφωση του εγγράφου επιλογών, στο οποίο θα καταγράφονται πιθανές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντησης για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο επιλογών αναμένεται πως θα βρίσκεται ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών για συζήτηση τον Δεκέμβριο, κατά το επόμενο ΣΕΥ, στη βάση της εντολής που δόθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο για διαμόρφωσή του στην σύνοδο του Οκτωβρίου.

Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται πως θα γίνει σειρά διαβουλεύσεων σε επίπεδο τεχνοκρατών και πρέσβεων (COREPER) με στόχο να υπάρξει κείμενο μέχρι την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Παρασκευή, η ΕΕ ανησυχεί για τα όσα συμβαίνουν στο Βαρώσι και εστιάζει στην ανάγκη προώθησης της επίλυσης του Κυπριακού προς όφελος της σταθερότητας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές συνέχισης της διαδικασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη συζήτηση των θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερωθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ για το έγγραφο επιλογών και την πρόοδο στη διαδικασία προετοιμασίας του.

Τους Υπουργούς Εξωτερικών αναμένεται να απασχολήσει και η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, την κατάσταση στο Σουδάν και τις εχθροπραξίες στην Αιθιοπία. Ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει ακόμα τους ΥΠΕΞ για τις πρόσφατες επαφές του σε χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ειδικότερα σε σχέση με τη Λευκορωσία, θα γίνει ενημέρωση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τις επαφές της Κομισιόν με χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, καθώς και με αεροπορικές εταιρίες ώστε να σταματήσουν να διευκολύνουν το καθεστώς, κάτι που σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους αρχίζει να αποδίδει στην περίπτωση της Τουρκίας και του Ιράκ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν ακόμα το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας.

Το απόγευμα οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν σε άτυπη Υπουργική σύνοδο με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Αργότερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης την Στρατηγική Πυξίδα.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Λαμία: Γυμνή ασθενής επιτέθηκε σε γιατρούς και νοσηλευτές – Κλειδώθηκαν στα γραφεία για να γλιτώσουν

Έξαλλη η Μαρία Μπάρκουλη με τη Δέσποινα Βανδή: «Σταματήστε να τραμπουκίζετε το παιδί μου»