ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Οι κυρώσεις παραμένουν, ένδειξη θετικού βήματος τα ΜΟΕ

Αναστασιάδης: Οι κυρώσεις παραμένουν, ένδειξη θετικού βήματος τα ΜΟΕ

O Αναστασιάδης απάντησε για ΜΟΕ, Βαρώσι και στα περί εξαπάτησης Τ/κ - Ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης και το όραμα του 2013

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της λειτουργίας για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Χαρίτων, ερωτηθείς αν αλλάζουμε την πολιτική από τις κυρώσεις που επιδιώκαμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι «οι κυρώσεις παραμένουν στην τεχνική επιτροπή η οποία θα τις επεξεργαστεί περαιτέρω, αλλά ταυτόχρονα και σαν ένδειξη ενός θετικού βήματος στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο και θετικό εκείνο κλίμα, είναι η εφαρμογή από τη μια των ΜΟΕ που προτείνουμε αλλά βεβαίως και από την άλλη να παύσει η Τουρκία να ενεργεί κατά τον παράνομο τρόπο που ενεργεί είτε όσον αφορά την παραβίαση του στάτους της Αμμοχώστου, της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και των προσφάτων γεγονότων που καταδεικνύουν, δυστυχώς, μια εμμονή στην αδιαλλαξία, αλλά και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων».

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Τατάρ απορρίπτει εκ προοιμίου την πρόταση του Προέδρου για το θέμα ειδικότερα της Αμμοχώστου και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για το πώς μπορεί η Κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε ήδη γνωστοποιήσει προς τον ΓΓ των ΗΕ την πρόθεση και τις προτάσεις μας, τις έχει διαβιβάσει την εισήγηση προς την αμερικανική Κυβέρνηση ο Υπουργός Εξωτερικών με την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αμερική, έχω διαβιβάσει την πρόταση προς τον κ. Σαρλ Μισιέλ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ την ίδια ώρα και ο Υπουργός Εξωτερικών τη διαβίβασε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Τζοζέπ Μπορέλ. Έχω επίσης ενημερώσει και τον κ. Τζον Κέρι υπό την ιδιότητα του ως απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ και πρώην Υπουργού Εξωτερικών, ενώ την ίδια ώρα την ερχόμενη βδομάδα θα έχω συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο -δυστυχώς λόγω του βεβαρημένου προγράμματος δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί προχθές η συνάντηση. Βεβαίως θα επιδιώξω και συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο».

Ερωτηθείς αν στάλθηκε νέα επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «διαβιβάστηκε μέσω των ΗΕ η πρόταση, η οποία, υπενθυμίζω, υπεβλήθη και την 31η Δεκεμβρίου 2020».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.