ΚΥΠΡΟΣ

«Τρομάζουν» οι αριθμοί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο (vid)

«Τρομάζουν» οι αριθμοί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο (vid)
«Υπήρξαν περιπτώσεις που μητέρες γνώριζαν την κακοποίηση του παιδιού τους από τον σύντροφό τους»

Ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας στην Κύπρο

Περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων «λυγίζουν» ακόμα και τους επαγγελματίες που χειρίζονται τα θέματα αυτά. Το 2021 σύμφωνα με την Αστυνομία 221 κορίτσια και 71 αγόρια έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ενώ για το 2022 υπάρχουν μέχρι σήμερα 55 καταγγελίες.

Οι καταγγελίες γίνονται στην Αστυνομία ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (Υ.Κ.Ε.) και γίνεται άμεσα η παραπομπή στο Σπίτι του παιδιού. Έκκληση της Αστυνομίας είναι να συνεργάζονται οι γονείς και να δίνουν την συγκατάθεση τους ώστε να ληφθεί κατάθεση από τα παιδιά και οι υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανησυχία προκαλεί και η μη επαρκής εποπτεία των δραστών αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες στα δικαστήρια.

«Το 90% των δραστών είναι άνδρες και είναι από τον στενό κύκλο των παιδιών»

Σπίτι του Παιδιού: 1.298 περιπτώσεις σε 5 έτη

Ο οργανισμός «Hope for children» λόγω της εξειδίκευσης που έχει αναπτύξει στα θέματα που αφορούν τα παιδιά, έχει επιλεγεί από την Κυβέρνηση να λειτουργεί το Σπίτι του παιδιού, με την συνεργασία και την επίβλεψη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Το σπίτι του παιδιού σχεδιάστηκε βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και αποτελεί πρότυπο συστέγασης μεταξύ τεσσάρων Υπουργείων (του Υπ. Δικαιοσύνης, του Υφυπουργείου Πρόνοιας, του Υπ. Παιδείας και του Υπ. Υγείας καθώς και του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Hope for children. Οι Υ.Κ.Ε. χρηματοδοτούν τον οργανισμό ο οποίος με την σειρά του προχώρησε στην στελέχωση του Σπιτιού του παιδιού με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους οι οποίοι διαχειρίζονται τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται για σεξουαλική κακοποίηση ενάντια στα παιδιά.

Με τη λειτουργία του "Σπιτιού του παιδιού" το 2017 γίνεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων σε ένα φιλικό περιβάλλον προς τα παιδιά με εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί 1.298 περιπτώσεις για διερεύνηση στο Σπίτι του παιδιού.

ΠΗΓΗ: Eφημερίδα "Σημερινή"