ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: H πρώτη χώρα εξαγωγής αδέσποτων - Καταγγελίες για εμπορία κουταβιών

Κύπρος: H πρώτη χώρα εξαγωγής αδέσποτων - Καταγγελίες για εμπορία κουταβιών

Κύκλωμα εμπορίας κουταβιών τα οποία μεταπωλούνται σε εξωφρενικές τιμές που αγγίζουν και τα €2.000 δρα εδώ και χρόνια στην Κύπρο, με τις αρμόδιες Αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια.

Σύμφωνα με καταγγελίες και στοιχεία που κατέχει ο «Φιλελεύθερος», στις παράνομες πωλήσεις ζώων εμπλέκονται τόσο Ε/κ, όσο και πολίτες βαλκανικών χωρών που μεταφέρουν καθαρόαιμα κουταβάκια με αεροπορικές πτήσεις από Ελλάδα, δήθεν για κατοικία και ακολούθως τα πουλάνε σε ενδιαφερόμενους πολίτες αποκομίζοντας τρελά ποσά τα οποία μάλιστα είναι και αφορολόγητα.

Για τις εγκληματικές συμμορίες με τεράστιες δυνατότητες κέρδους από την παράνομη αγορά έχουν γίνει καταγγελίες σε όλους τους αρμόδιους φορείς από γνώστες της όλης δράσης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να γίνει η όποια διερεύνηση. Συγκεκριμένα, έχουν ενημερωθεί οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Φορολογίας και η Ελεγκτική Υπηρεσία με στοιχεία, ώστε να παρθούν μέτρα καταπολέμησης για τους εμπόρους κουταβιών από τη στιγμή που λαμβάνουν αδήλωτα εισοδήματα.

Οι εισαγωγείς εκμεταλλεύονται τρύπα στη νομοθεσία, οι αρμόδιες Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια και τα ίδια άτομα μεταφέρουν μεγάλο αριθμό κουταβιών, τα οποία δεν είναι δικά τους και αφού τα διαθέσουν σε ανυποψίαστους πολίτες, επαναλαμβάνουν το ταξίδι, ακόμα και μέσα στον ίδιο μήνα, για να μεταφέρουν νέα κουταβάκια στην Κύπρο. Μια απλή έρευνα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με την Αστυνομία θα ξεσκέπαζε το κύκλωμα που δρα ανενόχλητο. Αν ελεγχθούν τα μικροτσίπ στα σκυλιά θα διαπιστώσουν ότι αυτά ανήκουν σε διαφορετικά άτομα από τους εισαγωγείς και μάλιστα βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της Κύπρου.

Η πρόεδρος της Οργάνωσης Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου, Μαίρη Χρυσοχού-Αναστάση, με επιστολή στον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τον ενημερώνει για τις παράνομες εισαγωγές κουταβιών προς μεταπώληση. Συγκεκριμένα, σε καταγγελία που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, η κ. Αναστάση αναφέρεται στην πολύ ανησυχητική εισαγωγή στην Κύπρο, μέσω του αερολιμένα Λάρνακας, κουταβιών ως προσωπική εισαγωγή. «Υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι αρκετά άτομα εκμεταλλεύονται συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας, και εισάγουν κουτάβια ως δικά τους, αλλά στην πραγματικότητα σκοπός είναι η πώλησή τους», επισημαίνει. Σημειώνεται ότι στις 10/3/2022, την ίδια μέρα που λήφθηκε η επιστολή στο Υπουργείο Γεωργίας, δόθηκαν οδηγίες του Υπουργού προς τον διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για άμεση διερεύνηση, ενέργειες και ενημέρωσή του.

Σύμφωνα με την κ. Αναστάση, στην ουσία εκμεταλλεύονται την πρόνοια του άρθρου 5 παράγραφος 1, του κανονισμού 576 του 2013, ο οποίος αφορά μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και επιτρέπει τη μετακίνηση μέχρι 5 ζώων. Παραβλέποντας, ωστόσο, επιμελώς αυτό που καταγράφεται στην παράγραφο α' του άρθρου 3, ότι ως «μετακινήσεις μη εμπορικού χαρακτήρα» νοούνται οποιεσδήποτε μετακινήσεις οι οποίες δεν αποσκοπούν στην πώληση ή στη μεταβίβαση της κυριότητας του ζώου συντροφιάς.

Η πρόεδρος της «Φωνής» κάλεσε τον υπουργό Γεωργίας να δώσει εντολή στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Λάρνακας οι οποίες είναι η αρμόδια Αρχή, να καταθέσουν στο Υπουργείο:

1) Στοιχεία που καταγράφονται ημερησίως με τα ζώα που εισάγονται καθημερινά από το Τμήμα Τελωνείων και τα στοιχεία που παραδίνονται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Λάρνακας π.χ. από τον περασμένο χρόνο μέχρι σήμερα. «Θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν άτομα τα οποία εισάγουν κατ' εξακολούθηση. Οι αριθμοί των κουταβιών που μπαίνουν στη χώρα είναι εισαγωγές οι οποίες δεν δικαιολογούν προσωπική εισαγωγή. Όταν π.χ. άτομο εισήγαγε πέραν των 10 κουταβιών σε διάστημα 14 ημερών, είναι προφανές ότι τα κουτάβια θα μεταπωληθούν στην Κύπρο. Αν είναι νόμιμος εισαγωγέας, θα πρέπει να δηλώνει την εισαγωγή των ζώων», σημειώνει.

2) Με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στον ιδιοκτήτη του μικροτσίπ των ζώων, θα δείτε ότι δεν είναι τα στοιχεία του εισαγωγέα όπως καταγράφονται από το Τμήμα Τελωνείων αλλά τα στοιχεία διαφορετικού ατόμου.

3) Επιπλέον, να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Τμήματος Τελωνείου, ώστε να διασφαλίζεται η πρόνοια της νομοθεσίας και να αποτρέπονται οποιεσδήποτε παρανομίες.

Σύμφωνα με την κ. Αναστάση, δυστυχώς η πρόνοια στη νομοθεσία η οποία επιτρέπει σε Ευρωπαίους πολίτες να δηλώνουν πέντε κουτάβια ως προσωπική εισαγωγή, δημιουργεί μία μεγάλη τρύπα η οποία πρέπει να κλείσει, καθότι όπως φαίνεται οι επιτήδειοι είναι πολλοί. «Εκείνοι που εισάγουν σκύλους με σκοπό την πώληση, να δηλώνονται ως τέτοιοι, για να αποτρέπεται η αισχροκέρδεια και η φοροδιαφυγή. Ενδεικτικά, τέτοιου είδους σκύλοι πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές των €2.000 και βάλε. Και όλα αυτά μαύρα και αφορολόγητα».

Η κ. Αναστάση επισημαίνει ότι η Κύπρος έχει καταντήσει η πρώτη χώρα εξαγωγής αδέσποτων λόγω του ανύπαρκτου ελέγχου και αναπαραγωγής. Όπως φαίνεται, σημειώνει, θα είμαστε και η πρώτη χώρα παράνομων εισαγωγών λόγω ανύπαρκτου ελέγχου. «Πιστεύουμε ότι τα άλλα μέλη κράτη δεν είναι τόσο αφελή ώστε να μην κάνουν κανένα έλεγχο, αλλά ούτε και να μην υποψιάζονται οι αρμόδιες Αρχές ότι μπορεί να υπάρχει κύκλωμα παράνομων εισαγωγών», σημειώνει.