ΚΥΠΡΟΣ

O Xριστόφιας μίλησε για την Αριστερά

O Xριστόφιας μίλησε για την Αριστερά

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στην παρουσία της Αριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια,χαρακτηρίζοντάς τη πολύπλευρη και αδιάπτωτη.

Αυτά διετύπωσε στη διάρκεια ομιλίας του στο επιστημονικό συνέδριο «Η Κυπριακή Αριστερά στην πρώτη περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας: εμφάνιση, συγκρότηση, εξέλιξη» ανέφερε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη μελέτη των ζητημάτων που αφορούν στην κυπριακή Αριστερά η προσοχή που της αξίζει».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η κυπριακή Αριστερά από την εποχή που έκανε την εμφάνισή της, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, «εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα κυπριακά δρώμενα, στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα, στους αγώνες των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη, στους αγώνες για πρόοδο, ευημερία και πολιτισμική ανέλιξη του λαού».

Σημείωσε ακόμη ότι η Αριστερά έχει ξεχωριστά κεφάλαια της δράσης της που το καθένα αξίζει τον κόπο να ερευνηθεί και να αναλυθεί, όπως οι σχέσεις της με την Εκκλησία και ο πρωτοποριακός της ρόλος στους κοινωνικούς και στους ταξικούς αγώνες.

Να σημειωθεί πως το συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Ερευνών, «Προμηθέας».