ΚΥΠΡΟΣ

Η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες υδρογονανθράκων στα κατεχόμενα

Η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες υδρογονανθράκων στα κατεχόμενα

Η Τουρκία ξεκίνησε τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα κατεχόμενα, δυναμιτίζοντας τόσο τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όσο και το σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κρατική επιχείρηση πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) έθεσε σε λειτουργία τα τρυπάνια προς αναζήτηση υδρογονανθράκων στο έδαφος των κατεχομένων κοντά στα σύνορα με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η γεώτρηση βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου.

Μέσω της γεώτρησης «Turkyurdu-1» (τουρκική πατρίδα), σε βάθος τριών χιλιάδων μέτρων, η Τουρκία σκοπεύει να χαρτογραφήσει το υπέδαφος της βόρειας Κύπρου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

«Θα πραγματοποιήσουμε έρευνες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που μας ανήκει. Πρέπει να παραδεχτώ ότι μία στις χίλιες γεωτρήσεις αποδεικνύεται επιτυχημένη. Η συγκεκριμένη γεώτρηση μπορεί να αποτύχει, όμως αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έρευνας η οποία θα μας εφοδιάσει με έναν χάρτη του υπεδάφους της βόρειας Κύπρου», δήλωσε ο Γιλντίζ.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε επίσης τον «ειρηνικό χαρακτήρα» των ερευνών: «Ενώ τα ενεργειακά θέματα αποτελούν αιτία πολέμου στον κόσμο, (στην Κύπρο) θα γίνουν αφορμή για ειρήνη».

Στην τελετή εγκαινίων της γεώτρησης, την Πέμπτη, παρευρέθηκε επίσης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ιρσέν Κιουτσούκ.

Τα νέα προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε παράνομη την κίνηση. «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία παραβιάζουν τους διεθνείς κανονισμούς προχωρώντας σε γεώτρηση στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου. Η γεώτρηση που πραγματοποιείται από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δείχνει έλλειψη προθυμίας να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Στεφάνου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η (κυπριακή) κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες διπλωματικές κινήσεις εναντίον αυτής της παράνομης πράξης», κατέληξε.