ΚΥΠΡΟΣ

Προωθούνται 405 προαγωγές στον κυπριακό στρατό

Προωθούνται 405 προαγωγές στον κυπριακό στρατό

Συνολικά 405 προαγωγές θα δοθούν τις επόμενες εβδομάδες στην Εθνική Φρουρά, νοουμένου ότι τη Δευτέρα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα συναινέσουν στο ξεπάγωμα των θέσεων.

Οι περισσότερες προαγωγές αφορούν συμβασιούχους υπαξιωματικούς.

Το υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 254 θέσεων αρχιλοχία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν και αντίστοιχες προαγωγές επιλοχιών συμβασιούχων υπαξιωματικών (ΣΥΠ). Υπενθυμίζεται πως πέρσι η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε πως όσο βρίσκεται σε ισχύ η νομοθεσία για την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων, η ίδια διαδικασία θα εφαρμόζεται και για τους ΣΥΠ, δηλαδή τα αιτήματα των προαγωγών θα περνούν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την προαγωγή των 253 επιλοχιών ΣΥΠ (κλίμακα Α7) σε αρχιλοχίες (κλίμακα Α8). Όπως τονίζει σε επιστολή του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Π. Λουκά, οι 254 προαγωγές δεν θα επιφέρουν στο παρόν στάδιο αύξηση στη μισθοδοσία των επηρεαζόμενων ΣΥΠ και δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου, λόγω της κατάργησης του ειδικού μηνιαίου επιδόματος που λαμβάνουν βάσει σχετικών κανονισμών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 37, στην περίπτωση που ΣΥΠ προαχθεί στον επόμενο βαθμό, τερματίζεται η καταβολή του μηνιαίου επιδόματος, με την επιφύλαξη ότι σε περίπτωση που η μισθοδοσία συν το ειδικό μηναίο επίδομα πριν από την προαγωγή είναι υψηλότερα από την μισθοδοσία αμέσως μετά την προαγωγή, το επίδομα θα μειώνεται ώστε οι απολαβές μετά την προαγωγή να εξισώνονται με αυτές που λάμβανε προηγουμένως. Οι υπόλοιπες προαγωγές αφορούν 151 θέσεις υπαξιωματικών.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Άμυνας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να κενωθούν άλλες 25 θέσεις υπαξιωματικών λόγω αφυπηρέτησης. Μάλιστα, το αίτημα που προώθησε στη Βουλή ζητά το ξεπάγωμα 151 θέσεων υπαξιωματικών, δηλαδή, τόσο αυτών που είναι ήδη κενές και για αυτές που θα κενωθούν. Πρόκειται για 6 θέσεις ανθυπασπιστή Α, 16 θέσεις ανθυπασπιστή Β, 28 θέσεις ανθυπασπιστή Γ, 46 θέσεις αρχιλοχία και 55 προαγωγές επιλοχιών.