ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Μπλόκο στα χαλλούμια μαϊμού - Σύσκεψη με τυροκόμους

Κύπρος: Μπλόκο στα χαλλούμια μαϊμού - Σύσκεψη με τυροκόμους
Μονόδρομος πλέον η εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι ΠΟΠ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της παρασκευής και διάθεσης χαλλουμιών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αποτελεί η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία θα τεθεί σε σύσκεψη που καθορίστηκε μεταξύ του Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας και του Συνδέσμου Τυροκόμων την ερχόμενη Δευτέρα.

Μετά τη γνωμοδότηση ότι δεν μπορεί να παράγεται προϊόν το οποίο να φέρει την ονομασία χαλλούμι με διαφορετικές προδιαγραφές από αυτές που καθορίζονται στους σχετικούς κανονισμούς που διέπουν το χαλλούμι ΠΟΠ, ακόμα και για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, συνήλθαν εκτάκτως χθες τα αρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου, στην παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προεκτάσεις της γνωμάτευσης, έχοντας ως δεδομένο ότι μετά την 1η Οκτωβρίου 2021 εφαρμόζονται οι πρόνοιες του φακέλου ΠΟΠ, ενώ αντίθετα τα μεγαλύτερα τυροκομεία του τόπου αρνούνται να παράξουν το προϊόν ΠΟΠ, κρυβόμενοι πίσω από την ανοχή που επιδείκνυε η Πολιτεία στο επιχείρημά τους ότι μπορούν να παράξουν χαλλούμι με βάση την εφαρμογή των διαφόρων σημάτων.

Μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία, αποφασίστηκε ότι είναι μονόδρομος πλέον η εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι ΠΟΠ, για όλα τα προϊόντα που παράγονται και διακινούνται τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου.

Ωστόσο, προέκυψε ένα ζήτημα το οποίο θα τεθεί προς ξεκαθάρισμα ενώπιον του κ. Αναστασιάδη. Αυτό αφορά τα προϊόντα που παράχθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου και δεν έγιναν με τις προδιαγραφές της ΠΟΠ. Μέχρι και τη Δευτέρα θα υπάρχει σιωπηρή ανοχή, ενώ μετά τις αποφάσεις στο Προεδρικό αναμένεται να βγουν εκτός αγοράς όλα τα προϊόντα που παραβιάζουν εξόφθαλμα τη νομοθεσία και φθάνουν το 30% των ποσοτήτων που παράχθηκαν, ενώ για τα υπόλοιπα ενδεχομένως να δοθεί μεταβατική παράταση μέχρι και την εξάντλησή τους.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ