ΚΥΠΡΟΣ

FBI: Ιπτάμενες «μπίζνες» Αμπράμοβιτς μέσω Κύπρου

FBI: Ιπτάμενες «μπίζνες» Αμπράμοβιτς μέσω Κύπρου
Τα αεροσκάφη του Αμπράμοβιτς παραβίασαν ρητούς κανονισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Έρευνα του FBI αποκαλύπτει τον ρόλο της Κύπρου στην προσπάθεια του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς να κρατήσει μυστικές τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Όπως προκύπτει από το ανακριτικό έργο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο Αμπράμοβιτς μέσω εταιρικών τεχνασμάτων στο νησί, απέκτησε δυο πολυτελή αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, ένα Boeing 787-8 κι ένα Gulfstream, συνολικής αξίας 410 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά συνάγονται από τη διαδικασία που έγινε την περασμένη Δευτέρα (6/6) σε Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο εν τέλει άναψε πράσινο στις αμερικανικές Αρχές για δέσμευση των εν λόγω αεροσκαφών. Στην ένορκη δήλωση ειδικού πράκτορα του FBI για τους σκοπούς έκδοσης του σχετικού διατάγματος, μάλιστα, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε δύο επιχειρηματικές οντότητες στην Κύπρο. Οι τελευταίες φέρονται να κρύβονται πίσω από την αγορά των πτητικών μέσων για λογαριασμό του Ρώσου ολιγάρχη.

Ο λόγος για την εταιρεία-κέλυφος Finservus (Trustees) Limited, η οποία συνδέεται με το Διεθνές Εμπίστευμα (trust) «The Europa Settlement Trust», του οποίου δικαιούχος είναι ο γνωστός δισεκατομμυριούχος. Μέσω αυτών των δύο, λοιπόν, ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της Τσέλσι απέκτησε τα αεροσκάφη, χωρίς να αφήνει εμφανή ίχνη. Τα πιο πάνω αναφέρονται με ξεκάθαρο τρόπο στο γραπτό αίτημα του στελέχους του FBI, στο οποίο γίνεται αναφορά και για άλλες τρεις -εγγεγραμμένες σε Παρθένες Νήσους και Τζέρσι- εταιρείες που συμμετείχαν στη συναλλαγή.

Όπως προκύπτει από τα αμερικανικά δικόγραφα μέρος των οποίων δημοσιοποιεί ο «Φ», τα αεροσκάφη του Αμπράμοβιτς παραβίασαν ρητούς κανονισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα καταλογίζονται, κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου και δύο εβδομάδες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, πραγματοποίησαν πτήσεις προς τη Ρωσία χωρίς τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από το αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Εμπορίου της Αμερικής.

πηγη: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ