ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τελεσίγραφο για το χαλλούμι

Κύπρος: Τελεσίγραφο για το χαλλούμι

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Την προσεχή Δευτέρα, σε συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας της Κύπρου μαζί με εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και το αγροτικό κίνημα, θα κατατεθεί η τελική πρόταση της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η τελική πρόταση διαμορφώθηκε στη βάση όλων όσων έχουν λεχθεί στις τρεις ξεχωριστές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τυροκόμους, αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους και έχει ήδη εγκριθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από όλα τα οργανωμένα σύνολα που εμπλέκονται στην παραγωγή χαλλουμιού, από την Τρίτη το πρωί θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, στη βάση της οποίας το χαλλούμι που θα διατίθεται σε εγχώρια αγορά και εξωτερικό πρέπει να παρασκευάζεται αυστηρά σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει άμεσα να εγγραφούν όλοι οι τυροκόμοι στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ και να αποσυρθούν όλες οι αγωγές. Αν γίνει αυτό, θα δοθεί χρονικό περιθώριο δύο μηνών ώστε να διατεθούν όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι και δεν πέρασαν από τις διαδικασίες ΠΟΠ.

Τα δύο ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αποδεχτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αφορούν τις αυξήσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και της διερεύνησης του ενδεχομένου τροποποίησης της ποσόστωσης γάλακτος που θα ισχύει μετά τον Ιούλιο του 2024.