ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: O χάρτης του εγκλήματος: Οι υποθέσεις ανά επαρχία και τα στατιστικά (πίνακες)

Κύπρος: O χάρτης του εγκλήματος: Οι υποθέσεις ανά επαρχία και τα στατιστικά (πίνακες)
Μείωση της εγκληματικότητας στην Κύπρο
ALPHA CYPRUS

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Μείωση των περισσότερων δεικτών εγκληματικότητας αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας που εξασφάλισε το AlphaNews.Live για όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, για την περίοδο από το 2017 μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, η πτωτική πορεία που παρουσιάζουν αδικήματα και εγκλήματα όπως οι διαρρήξεις, οι κλοπές και οι συμπλοκές φαίνεται να οφείλεται στην επιβολή περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Λεμεσού, η οποία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κλοπών τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέσω lockdown...

Πάντως ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου τονίζει στην ιστοσελίδα μας ότι, πέραν από τον εντοπισμό των δραστών και την παραπομπή τους ενώπιον της δικαιοσύνης, πρώτιστο μέλημα των Αρχών είναι η πρόληψη έτσι ώστε να μην διαπράττονται τα εγκλήματα αυτά.

Χτύπησαν κόκκινο οι κλοπές στη Λεμεσό εν μέσω lockdown

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου, οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι συμπλοκές στη Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια (2017 – 2021) παρουσιάζουν πτωτική πορεία, αφού το 2017 ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων αυτών ήταν 2.405, ενώ το 2021 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 1.386 υποθέσεις.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κλοπών, διαρρήξεων και συμπλοκών καταγράφεται στη Λεμεσό, αφού πρόκειται και για τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κύπρου. Το 2021 στη Λεμεσό καταχωρήθηκαν συνολικά 400 ποινικές υποθέσεις, αριθμός μικρότερος από το 2020, όπου παρά την πανδημία και τα απανωτά lockdown, ο αριθμός των υποθέσεων αυτών έφθασε τις 446. Μάλιστα, οι κλοπές είχαν αγγίξει «κόκκινο», αφού έφθασαν τις 194, και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που καταγράφηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Aυξήθηκαν οι συμπλοκές στη Λευκωσία

Μείωση των εγκλημάτων παρουσιάζει και η Επαρχία Λευκωσίας, καθώς ο αριθμός των καταχωρημένων υποθέσεων από 497 που ήταν το 2017, μειώθηκε σε 291 το 2021. Πέρσι ωστόσο καταγράφηκε ελαφριά αύξηση στις συμπλοκές φθάνοντας τις 10, σε αντίθεση με τις κλοπές οι οποίες μειώθηκαν αισθητά το 2021 φθάνοντας τις 83 υποθέσεις, έναντι 108 το 2020.

Αναφερόμενος στις συμπλοκές ο κ. Ανδρέου, σημείωσε πως σε πολλές περιπτώσεις οι υποθέσεις αυτές αφορούν αλλοδαπούς, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και το ενδεχόμενο εμπλοκής Ελληνοκυπρίων. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας παρατηρεί μάλιστα μείωση της εγκληματικότητας στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

"Μετά την επανασύσταση το υποσταθμού της Λήδρας, το έγκλημα στο κέντρο της Λευκωσίας, μειώθηκε σε όλες του τις μορφές, τόσο σε αδικήματα κατά περιουσίας όσο και σε αδικήματα κατά προσώπου, είτε αυτά αφορούν κλοπές, είτε επιθέσεις."

Λιγότεροι τουρίστες, λιγότερα προβλήματα στην Αμμόχωστο

Όσον αφορά την Επαρχία Αμμοχώστου, σημαντική μείωση των παραπτωμάτων καταγράφεται το 2020, κάτι το οποίο οφείλεται όπως είπε ο κ. Ανδρέου στην πανδημία και τη μείωση των τουριστών.

"Η πανδημία, η μείωση των τουριστών αλλά και το lockdown σίγουρα μείωσαν τα αδικήματα κατά περιουσίας, ιδιαίτερα τις διαρρήξεις και τις κλοπές, όχι μόνο στην Αμμόχωστο αλλά σε όλες τις περιοχές."

Συγκεκριμένα, το 2020 στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου καταχωρήθηκαν συνολικά 88 υποθέσεις διάρρηξης, κλοπής και συμπλοκής, ενώ το 2021 οι υποθέσεις αυτές έφθασαν τις 178 και το 2019 τις 189. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες χρονιές, το 2020 ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων αφορούσε κλοπές, με τις διαρρήξεις να ακολουθούν.

Σε σχέση με τις τουριστικές περιοχές της Επαρχίας Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομία διευκρίνισε πως τα περιστατικά αυτά διαπράττονται, τόσο από τουρίστες όσο και από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο αλλά όχι στη περιοχή, καθώς και από ελληνοκύπριους. Δεν ξεχωρίζει, δηλαδή, κάποια συγκεκριμένα ομάδα πληθυσμού όσον αφορά την διάπραξη του εγκλήματος.

Οι διαρρήξεις "πρώτες" στην Πάφο

Στην Πάφο το 2021 καταγράφηκαν συνολικά 281 διαρρήξεις, κλοπές και συμπλοκές, έναντι 292 το 2020. Από τα αδικήματα αυτά οι διαρρήξεις βρίσκονται στη πρώτη θέση με τις υποθέσεις πέρσι να φθάνουν τις 180 έναντι 199 το 2020. Ακολουθούν οι κλοπές με 99 υποθέσεις το 2021 και 90 το 2020.

Μειώθηκαν οι υποθέσεις στην Λάρνακα

Στην πόλη του Ζήνωνα η πανδημία έφερε μείωση της εγκληματικότητας αφού ο αριθμός των καταχωρημένων υποθέσεων για το 2020 στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές. Συγκεκριμένα το 2020 ο συνολικός αριθμός εγκλημάτων ήταν 178 έναντι 262 που καταχωρήθηκαν το 2019 και 205 το 2021.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται και πάλι οι διαρρήξεις με τις δύο τελευταίες να καταγράφεται ο ίδιος αριθμός υποθέσεων φθάνοντας τις 123, ακολουθούν οι κλοπές με 51 υποθέσεις το 2020 και 79 το 2021.

Καμία συμπλοκή στη Μόρφου το 2021

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου το 2021 καταγράφηκαν συνολικά 31 υποθέσεις που αφορούσαν διαρρήξεις και κλοπές, ενώ δεν καταγράφηκε καμία συμπλοκή. Σε αντίθεση με το 2020 όπου σημειώθηκαν δύο συμπλοκές, 51 διαρρήξεις και 19 κλοπές.

Σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία Κύπρου λαμβάνειο όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο νησί, όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου. Τόνισε μάλιστα ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίζουν τους δράστες, διερευνώντας άμεσα τις υποθέσεις και οδηγώντας τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα όμως οι Αρχές στοχεύουν στη σωστή ενημέρωση του κοινού έτσι ώστε να προστατευθεί από τυχόν διαρρήξεις και κλοπές.