ΚΥΠΡΟΣ

Στο στόχαστρο και η Κύπρος για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα - Παρέμβαση Κομισιόν

Στο στόχαστρο και η Κύπρος για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα -  Παρέμβαση Κομισιόν

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: "Σείεται συθέμελα» η Κύπρος από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα – Από το κατασκοπευτικό βαν, στις αιχμές για την αγορά συστημάτων παρακολούθησης από κόμματα και την παρέμβαση της Κομισιόν

Έντονες αναταράξεις στην κυπριακή πολιτική σκηνή έφερε εκ νέου το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που ξέσπασε στην Ελλάδα, λόγω της σύνδεσης του με τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν, που ήταν ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του περιβόητου «κατασκοπευτικού βαν», που απασχόλησε τη Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα Κύπριοι Ευρωβουλευτές άρχισαν να αφήνουν υπόνοιες για ενδεχόμενη αγορά συστημάτων παρακολούθηση είτε από κόμματα είτε από την κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απορρίπτει κάτι τέτοιο και την Κομισιόν να παρεμβαίνει ζητώντας από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ήδη οι υποθέσεις με τα σκάνδαλα παρακολουθήσεων έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο» αρμόδιας ειδικής εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία αντιπρόεδρος είναι και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου.

Σε δηλώσεις του προ ημερών στη Cyprus Times, είχε κάνει λόγο για «χαμό παρακολουθήσεων στην Κύπρο», ενώ απέστειλε μια σειρά από ερωτήματα στην Υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, για να ξεκαθαριστεί αν έχει αγοραστεί από την Κυβέρνηση ή άλλες Υπηρεσίες του κράτους το περιβόητο Pegasus ή άλλα συναφή συστήματα παρακολούθησης.

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Γεωργίου η κυρία Δράκου σε σημερινή της ανακοίνωση παρέθεσε αυτούσιες τις δηλώσεις που έκανε στις 14 Ιουλίου, στις οποίες ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «αποφασίστηκε η αναβάθμιση του συστήματος (απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων) ώστε η απενεργοποίηση να καλύπτει και συχνότητες που δεν υπήρχαν στο στάδιο υλοποίησης της αρχικής σύμβασης. Υπογράφηκε ήδη σύμβαση και βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα».

Διευκρίνισε επίσης πως όλες τις οι ενέργειες έγιναν κατόπιν γνωματεύσεως από τη Γενική Εισαγγελία και τόνισε πως «τα δημοσιεύματα τα οποία με φέρουν να προωθώ την παρακολούθηση περιεχομένου επικοινωνίας αντί την απενεργοποίηση ή τον εντοπισμό τους, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Παράλληλα η Υπουργός εξήγησε πως «στις εκφρασθείσες επιφυλάξεις της διεύθυνσης των φυλακών στην επιστολή της προς εμένα, ζητήθηκε και λήφθηκε η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας που περιλαμβάνει και τη γνώμη της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ως επίσης και του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων ως η αναθέτουσα αρχή αρμόδια για την εγκατάσταση του συστήματος».

«Στη βάση των πιο πάνω ενεργειών θα εγκατασταθεί το αναγκαίο σύστημα που θα δώσει τη δυνατότητα στη διεύθυνση των φυλακών να επιβάλει αποτελεσματικά τον νόμο και τους κανονισμούς των φυλακών, σε ότι αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός του χώρου των φυλακών», υπογράμμισε η κυρία Δράκου.

«Οργιάζουν φήμες ότι κόμματα αγόρασαν συστήματα», λέει ο Παπαδάκης

Παράλληλα, σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, άφησε αιχμές για αγορά ή και χρήση συστημάτων παρακολούθησης από κόμματα, προειδοποιώντας παράλληλα πως «αν αποδειχθεί ολιγωρία των Κυπριακών Αρχών, οι πολιτικές ευθύνες θα είναι ασήκωτες».

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Κύπρος σχετίζεται με το εν λόγω σκάνδαλο καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator, έχει ως έδρα της την Κύπρο και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο εντοπίστηκε στη χώρα μας, πριν λίγα χρόνια».

«Στην Ελλάδα είχαμε παραιτήσεις, διατάχθηκαν έρευνες από Εισαγγελέα, σε ανώτατο επίπεδο, ενώ Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, συμφώνησαν για την σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς», συνέχισε, «στην Κύπρο φαίνεται ότι και αυτή η υπόθεση έπεσε στα «μαλακά». Μέσα σε πλαίσια συσκότισης, συγκάλυψης και αδιαφάνειας. Ένα θέμα, που άπτεται της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, παραβίασης του Συντάγματος και των κανόνων του κράτους δικαίου, παραβίασης της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επεσήμανε επίσης πως «οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα που φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση του βαν στην Κύπρο, επιβάλλουν την εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση, μακριά από προσπάθειες συγκάλυψης».

Απορρίπτει τις όποιες αιχμές η Κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απορρίπτει τις όποιες αιχμές αφήνονται για παρακολουθήσεις, αποδίδοντας τις αναφορές που γίνονται σε «ατεκμηρίωτο λαϊκισμό».

Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, απαντώντας στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ αλλά και στα όσα ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, αναφέρει πως: «το θέμα των παρακολουθήσεων επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τις αποκαλύψεις στην Ελλάδα και τη σύνδεση της Κύπρου δια του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν, που ήταν ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του μαύρου βαν. H διασύνδεση υποθέσεων, όπως αναφέρει, που είναι άσχετες μεταξύ τους δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, με την οποία επιδιώκεται να συνδεθεί η χώρα μας με φαινόμενα που συμβαίνουν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τόνισε δε, πως «στην Κύπρο υφίσταται ένα υγιές νομικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του αδιάβλητου των επικοινωνιών των πολιτών, το οποίο, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχώς ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε».

Είπε επίσης ότι ο Διοικητής της ΚΥΠ ενημερώνει ανελλιπώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις δράσεις και τους στόχους της Υπηρεσίας Πληροφοριών του κράτους που επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως «ουδέποτε κατά την 9ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών».

Βέβαια το όλο ζήτημα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τη Κομισιόν, με την εκπρόσωπο για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ, να επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τόνισε επίσης πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».

«Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης», υπογράμμισε η κυρία Χίπερ, ενώ παράλληλα υπέδειξε πως η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

ΠΗΓΗ: cyprustimes.com