ΚΥΠΡΟΣ

Θάνατος αγριόγατου στην Κύπρο: Zητούν παραίτηση Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και δίωξή του

Θάνατος αγριόγατου στην Κύπρο: Zητούν παραίτηση Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και δίωξή του
Πρόκειται για αγριόγατα  που προήλθε από διασταύρωση οικόσιτης γάτας και της αφρικάνικης αγριόγατας Σερβάλ
cyprustimes

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: «Απαιτούμε την παραίτηση του Πίπη. Θέλουμε δικαίωση για όλα τα ζώα της Κύπρου» και «απαιτούμε δικαίωση για τον θάνατο του αγριόγατου Berton. Ανάληψη ευθυνών. Τώρα».

Κρατώντας πανό και πλακάτ οι πολίτες ζήτησαν την ποινική δίωξη και την παραίτηση του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, θεωρώντας των υπεύθυνο για την τραγική κατάληξη του ζώου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, παρέδωσε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, για την ποινική δίωξη του διευθυντή των Κτηνιατρικών. Ο κ. Κυριάκου κατά την επίδοση της επιστολής στον κ. Σαββίδη ανέφερε πως η περίπτωση του Berton δεν είναι η μοναδική. «Υπάρχουν οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή. Υπάρχουν και υποθέσεις κοντά σας για το συγκεκριμένο άτομο», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον ΓΕ.

«Δεν γίνεται να γίνεται ρεζίλι η χώρα μας γιατί κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους, γιατί κάποιοι δείχνουν ολιγωρία» πρόσθεσε, τονίζοντας πως στα χέρια τους υπάρχει ογκωδέστατο υλικό το οποίο προτίθενται να παραδώσουν στις Αρχές. Για τη φύλαξη του Berton σε ζωολογικό κήπο ο κ. Κυριάκου επεσήμανε ότι για 10 χρόνια το Κόμμα για τα Ζώα ζητά τη δημιουργία αδειοδοτημένων χώρων για τη φύλαξη ζώων που κατάσχονται.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε πως η υπόθεση διερευνάται και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα. Ο κ. Σαββίδης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και καταθέσεις για την ολοκλήρωση των ερευνών. «Στο τέλος, όταν η υπόθεση τελειώσει, θα έρθει κοντά μας για να αξιολογηθεί και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα δικαιολογούνται, με βάση το υλικό που θα προκύψει από την έρευνα της Αστυνομίας», είπε.

Από την πλευρά του Κινήματος Οικολόγων, ο κ. Κυριάκος Τσιμίλλης ανέφερε ότι «ατυχώς συχνά βλέπουμε συμπτώματα βαρβαρότητας μεμονωμένων ατόμων ενάντια στα ζώα. Είναι, ίσως, πιο ανησυχητικό να υπάρχουν τέτοια γεγονότα που να αφήνονται ή να αποδίδονται, και αυτό θα διερευνηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας, σε αμέλεια ή λανθασμένες επιλογές αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων».

Να σημειωθεί πως η νεκροψία στον αγριόγατο Berton διενεργήθηκε χθες από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στην παρουσία ιδιώτη κτηνίατρου που όρισε το Κόμμα για τα Ζώα.

Να σημειωθεί πως το Κόμμα για τα Ζώα μαζί με τους δικούς του κτηνιάτρους και επιστήμονες θα βγάλει το δικό του πόρισμα.

Ακόμη ψάχνουν τη ράτσα

Τον Μάϊο όταν ο γάτος είχε επιτεθεί σε τρίχρονο παιδί στην πολυκατοικια όπου διέμεναν, αρμόδιοι λειτουργοί άφησαν αιχμές, λέγοντας πως το ζώο, ενδεχομένως να αφίχθηκε παράνομα ή ακόμη και με πλαστά έγγραφα. Μέχρι και σήμερα, όμως κανείς δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις εάν τελικά τα πιστοποιητικά ήταν πλαστά ή όχι.

Αμφιβόλω τίθεται και ο τρόπος με τον οποίο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κατέληξαν στην ράτσα του γάτου. Όπως πληροφορείται το Alphanews.live από πηγές εντός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, οι λειτουργοί φαίνεται πως αποφάνθηκαν ότι ο αγριόγατος Berton είναι ράτσας Σερβάλ και όχι Γάτα Σαβάνας.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά που οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες απέστειλαν φωτογραφία του ζώου σε ειδικό στο εξωτερικό και όχι μετά από εργαστηριακές εξετάσεις DNA σε εξειδικευμένο κέντρο.

Η διαφορά μεταξύ των δυο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μεν ράτσα Σερβάλ είναι απαγορευμένο είδος θεωρείται απαγορευμένο είδος, και είδος υπό προστασία και απαγορεύεται να διακινείται στην επικράτεια της Ε.Ε ενώ η δε γάτα Σαβάνας, η οποία επιτρέπεται να διακινείται με ειδική άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως στην Κύπρο. Να σημειωθεί πως με βάση το πιστοποιητικό, που παρουσίασε στις αρχές η κηδεμόνας, πρόκειται για αγριόγατα που προήλθε από διασταύρωση οικόσιτης γάτας και της αφρικάνικης αγριόγατας Σερβάλ. Πρόκειται για μια γάτα που φθάνει το ένα μέτρο, είναι πολύ μεγαλύτερο από μια συνηθισμένη γάτα.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω πιστοποιητικό δεν έχει εκδοθεί από κάποιον οργανισμό με κύρος, και θα μπορούσε να φτιαχτεί από τον οποιονδήποτε.

Η άποψη αυτή, ότι δηλαδή οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στην Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 12 Μαΐου 2022 ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα πως το ζώο φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εμφάνισης τα οποία εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία.

Η ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό με την επίθεση τους αγριόγατου σε 3χρονο οδήγησαν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην κατάσχεση του από την κηδεμόνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όφειλαν, εφόσον είχαν αναλάβει την κηδεμονία του γάτου να φροντίσουν και για τη φύλαξη του. Η έλλειψη ωστόσο εγκαταστάσεων φύλαξης, έστειλαν το γάτο στο ζωολογικό κήπο όπου κρατείτο σε συνθήκες που πόρρω απέχουν από τις φυσιολογικές και προβλεπόμενες συνθήκες φύλαξης του ζώου.

Έρευνα και από αστυνομία

Έρευνα αναφορικά με τον θάνατο του γάτου Berton, έτσι ώστε να διαφανεί εάν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, πραγματοποιείται και από την Αστυνομία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά από συνεννόηση του Αναπληρωτή Αρχηγού Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Σαββίδη, έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του γάτου Berton για το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων. Πιο συγκεκριμένα, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Αστυνομία για τα Ζώα. Σε ανάρτησή του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως «ο σεβασμός και η φροντίδα στα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού. Κάθε μορφή κακοποίησης είναι καταδικαστέα. Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων πρέπει να διερευνώνται άμεσα και αποτελεσματικά. Γι' αυτό συστάθηκε και η Αστυνομία των Ζώων».

Επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας

Χθες με επιστολή του προς τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Πρόεδρος Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητά να ενημερωθεί:

  • 1) Γιατί το ζώο κλείστηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε κλουβί και κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της ιδιοκτήτριας;
  • 2) Το ζώο ήταν κάτω από την φροντίδα ατόμων που είχαν γνώση πως να χειριστούν ένα τέτοιο ζώο και κάτω από ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του;

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όφειλαν να διασφαλίσουν την ευημερία του ζώου με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης ή να το παραδώσουν πίσω στην ιδιοκτήτρια που τους εκλιπαρούσε να την αφήσουν να το φροντίσει και να το στείλει εξωτερικό.

ΠΗΓΕΣ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, alphanewslive.com, cyprustimes.com