ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Γυναίκες στην Εθνική Φρουρά καταγγέλλουν παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Κύπρος: Γυναίκες στην Εθνική Φρουρά καταγγέλλουν παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων
Πρόκειται για 471 γυναίκες, με διαχρονικό αίτημα την αποζημίωσή για τα χρόνια που καθηλώθηκαν στις χαμηλές κλίμακες
ALPHA CYPRUS

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Για κατάφορη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών μόνιμων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς κάνουν λόγο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία συζήτησαν τη Δευτέρα εκ νέου το θέμα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης στην εργασία τους, λόγω φύλου.

Κατά τη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή εξετάστηκε το θέμα των ποσοστών συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους, σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία, των γυναικών μόνιμων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουρά, με τις ίδιες να ζητούν από τους Βουλευτές αποκατάσταση της αδικίας.

Πρόκειται για 471 γυναίκες, που είχαν προσληφθεί ως εθελόντριες κατά τα έτη 1993, 1995 και 1997, με διαχρονικό αίτημα την αποζημίωσή τους για τα χρόνια που καθηλώθηκαν στις χαμηλές κλίμακες της Εθνικής Φρουράς.

Όπως ανέφεραν οι γυναίκες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η καριέρα τους έχει μείνει στάσιμη, αφού δεν προάχθηκαν και δεν είχαν οικονομική ανέλιξη, την οποία δικαιούνταν, με αποτέλεσμα η σύνταξή τους να είναι μειωμένη σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους, που βρίσκονταν στην ίδια σειρά με αυτές.

Ο Δικηγόρος των γυναικών Υπαξιωματικών, Γιώργος Καραπατάκης, κατάγγειλε προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας να μεταφέρει την ευθύνη στους ώμους των γυναικών υπαξιωματικών, ενώ διεμήνυσε πως ο αγώνας των γυναικών θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να τσαλαπατά αυτές τις γυναίκες. Θα βρεθούμε έξω από το Προεδρικό και όπου χρειαστεί για να υπερασπίσουμε το πανανθρώπινο δικαίωμα που όλες οι χώρες τυγχάνουν. Να αναγνωριστεί το δικαίωμα μη διάκρισης με βάση το φύλο», είπε.

Εξέφρασε τη λύπη του σε σχέση με τη σημερινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, ο οποίος χαρακτήρισε την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως «ως μη δεσμευτική», για να σημειώσει ότι αυτή η θέση συγκρούεται κάθετα με την απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πηγή ΚΥΠΕ